Mario Križanac

Mario Križanac

Rukometašica u pokretu“ naziv je skulpture koja će od nedjelje, 10. svibnja krasiti Sportsku dvoranu Tomislav Pirc. Naime, na inicijativu gosp. Branka Tokića i nekolicine sugrađana, te uz potporu gradonačelnika Požege Darka Puljašića, akademski kipar Krešimir Rod izradio je skulpturu rukometašice izrađenu od bronce, granita i armiranog betona, postavljenu na postament od granita.

Skulptura će biti svečano otvorena u nedjelju 10. svibnja 2020. s početkom u 11 sati, u čast i spomen na Martinu Tokić, sjajnu požešku rukometašicu koja nas je napustila 9. veljače 2018. godine u 42. godini života, nakon duge borbe s teškom bolesti. 

Portal Gradonačelnik.hr analizirao je podatke iz proračuna gradova u 2018. godini prema kojima je najveći udjel u proračunu namijenjen socijalnoj zaštiti bio u gradovima Buzetu, Vrgorcu, Vrlici, Rabu, Solinu, Valpovu, Pakracu, Đakovu, Umagu i Komiži. U odnosu na broj stanovnika opet je prvi Buzet, a slijede Umag, Rab, Vrlika, Dubrovnik, Vrgorac, Poreč, Opatija, Obrovac i Komiža. Gleda li se pak trend povećanja izdvojenih sredstava u apsolutnim iznosima u 2018. godini u odnosu na 2017. tada je vodeći Grad Rab, a slijede gradovi Bjelovar, Đakovo, Opatija, Požega, Varaždin, Vinkovci, Vrgorac, Valpovo i Koprivnica.

Analizirani su podaci o socijalnoj zaštiti koja unutar proračuna uključuje stavke – brigu o bolesnima, invalidima, starijima, obitelji i djeci, nezaposlenima, brigu vezanu za stanovanje, socijalnoj pomoći stanovništvu te razvoju socijalne zaštite. Svrha je da se kroz socijalnu zaštitu spriječi socijalna isključenost pojedinca, odnosno zaštite socijalno ranjive skupine, kao što su stari, bolesni, invalidi, nezaposleni, siromašni, obitelji s djecom i slično. Svakako je tema o socijalnoj zaštiti i posljednja dva mjeseca uslijed bolesti COVID-19 vrlo aktualna. Domovi za starije su među najizloženijima, a neki i glavna žarišta zaraze. Uglavnom, sve kategorije su sigurno pod većom pažnjom i stoga je jasno da se novac i kroz rebalans koji najavljuju gradovi za tu svrhu neće mijenjati.

Prema podacima od prije pet godina Hrvatska je izdvajala za socijalnu zaštitu upola manje od prosjeka EU. No, otvaranjem sredstava iz EU fondova, ta su sredstva znatno porasla, a što je vidljivo i iz proračuna gradova, gdje su za socijalnu zaštitu i nekoliko puta povećani iznosi. Jedan je tako od popularnih EU projekata, projekt Zaželi kroz koji se zapošljavaju žene. Upravo su te zaposlenice vrlo aktivne i ovih dana u gradovima, jer su se uključile u obilazak staračkih i samačkih kućanstava. Upravo je na području zapošljavanja niz mjera, ali i onih za strukovno obrazovanje, cjeloživotno učenje i sl. Sredstva su namijenjena i za najmlađe, pa se tako pomaže iz EU u gradnji vrtića ili produljenom boravku u školi. U niz mjera uključili su se posljednjih godina jače i gradovi, pa tako iz svojih proračuna velik broj njih izdvaja više sredstava za naknade za bebe, za stipendije, prijevoz učenika, sufinanciranje vrtića itd. Iz proračuna gradova u 2018. godini vidljivo je da je dvije trećine gradova povećalo iznose za socijalnu zaštitu.

Kada govorimo o Gradu Požegi, početkom ožujka potpisan je ugovor kojim je kroz EU projekt omogućena besplatna prehrana za 408 učenika. Grad je pak od ove godine podignuo visinu stipendija, pa studentske iznose 1.000 kuna, a učeničke 500 kuna. Za tu je svrhu u proračunu povećan iznos na 600.000 kuna. Povećane su od ove godine i naknade za novorođene bebe, pa za prvo dijete Grad daje 2000 kuna, za drugo 3000 kuna, za treće 4000 kuna, za četvrto 5000 kuna i po 1.000 kuna više za svako slijedeće. Grad Požega također se istaknuo i među 60 gradova u Hrvatskoj koji je uveo dvosmjenski rad vrtića. Grad brine i o socijalno ugroženima, kroz financiranje različitih potreba za usluge stanovanja, a brine i o umirovljenicima kroz naknade za one sa slabijim mirovinama.

Izvor: Gradonačelnik.hr

Gradska tržnica Požega od ponedjeljka, 4. svibnja ima novu organizaciju rada – ponovo je u funkciji zatvoreni dio tržnice, a štandovi s voćem i povrćem te rasadom smješteni su i na otvorenom prostoru u Sokolovoj ulici.

U zatvorenom i otvorenom dijelu tržnice svoje proizvode ponudilo je oko 40 prodavača. Ovom organizacijom oslobođen je i prostor parkirališta iza Gradske kuće, jer zelena tržnica na otvorenom sada je smještena u produžetku stare tržnice. Sve je u skladu s epidemiološkim preporukama kojih se moraju pridržavati i kupci i prodavači, pojasnio nam je načelnik Stožera CZ Grada Požege i zamjenik gradonačelnika Mario Pilon.

- U razgovoru i s proizvođačima i s kupcima, a i zbog prometa u gradu, došli smo do rješenja kojim smo željeli kvalitetnije prilagoditi okolnostima sustav prodaje na gradskoj tržnici. Od danas je ponovo u funkciji zatvoreni dio tržnice. Djelatnici Komunalca d.o.o. napravili su sve u skladu s preporukama Stožera CZ s nacionalne razine – klupe su razdvojene na razmak od 3 do 4 metra, između kupaca je omogućen razmak od 2 metra, a označeni su i smjerovi kretanja te je obavezna dezinfekcija ruku. U zatvoreni dio tržnice smjestili smo 21 prodajno mjesto, a imamo tu i tri prodavaonice s mesom, četiri proizvođača jaja te tri proizvođača mliječnih proizvoda i svi su smješteni u odvojene prostore. Na prostoru otvorenog dijela tržnice organizirali smo smještaj za još više od 20 proizvođača koji prodaju povrće, voće i rasadu. S današnjim danom ukupno smo osigurali oko 50 prodajnih mjesta za isto toliko obiteljskih gospodarstava i proizvođača, privatnih tvrtki i obrta. - rekao je Pilon.

U prigodi 25. obljetnice operacije „Bljesak“ uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade vijenac je položilo izaslanstvo Grada Požege predvođeno gradonačelnikom Darkom Puljašićem.
Operacija “Bljesak” – vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i Specijalne policije RH započela je 1. svibnja 1995. godine u ranim jutarnjim satima napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1., 2. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije. U operaciji su prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.

U manje od trideset dva sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.

Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Vojno-redarstvena operacija “Bljesak” prethodila je operaciji “Oluja”, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Dionica državne ceste D38 kroz grad Požegu, odnedavno je veliko gradilište. Hrvatske ceste d.o.o. su u svom planu investicijskog održavanja državnih cesta dale izraditi projekt rekonstrukcije državne ceste DC38 kroz grad Požegu u duljini od ukupno 3,02 kilometra.
Trenutno se rade faze I i VII. Faza VII je duljine oko 300 metara i predstavlja dva kružna toka na kraju dionice koja je predviđena ovom rekonstrukcijom. Prvi kružni tok je ispred tvrtke „Zvečevo“ na križanju ulica kralja Zvonimira i Osječke, a drugi u nastavku preko mosta ispred nekadašnjeg autobusnog kolodvora, točnije na križanju Osječke i Industrijske ulice.

Sukladno odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o popuštanju mjera zaštite tijekom epidemije koronavirusa, od ponedjeljka, 4. svibnja 2020. godine, s radom počinje blagajna u zgradi Komunalca Požega d.o.o., Vukovarska 8, Požega. Radno vrijeme blagajne bit će od 7 do 13 sati. Rad blagajne bit će organiziran u skladu s uputama o pridržavanju mjera fizičke udaljenosti i dezinfekcije ruku. U zgradu će se ulaziti pojedinačno.

Komunalac Požega obavještava korisnike usluge javnog prikupljanja miješanog komunalnog otpada da će u ulicama i naseljima gdje odvoz komunalnog otpada po redovnom rasporedu treba biti u petak, 1. svibnja 2020., Komunalac Požega d.o.o. otpad odvoziti u subotu 2. svibnja 2020. godine. Mole korisnike da posude za miješani komunalni otpad izvezu pred svoje kuće večer uoči odvoza, 1. svibnja 2020.

Četvrtak, 20 Veljača 2020 07:26

Renato Adžić (NL)

Grad Požega je u 2019. godini pokrenuo program Poticanje malog gospodarstva te u sklopu programa subvencioniranje smještajnih kapaciteta na području grada Požege, zatim program Poticaji u poljoprivredi, program Poticanje zapošljavanja i razvoja poduzetništva i projekt Sufinanciranje izgradnje punionice električnih automobila.

Grad Požega je subvencionirao otvaranje smještajnih kapaciteta prema kategorizaciji samih smještajnih kapaciteta i to: 2.000,00 kn po ležaju za kvalitetu smještaja s dvije zvjezdice, 3.000,00 kn za kvalitetu smještaja s tri zvjezdice, 4.000,00 kn za kvalitetu smještaja s četiri zvjezdice i 5.000,00 za kvalitetu smještaja s pet zvjezdica.

U sklopu programa Poticaji u poljoprivredi subvencije su iznosile 160,00 kn po plotkinji za umjetno osjeminjavanje krmača i nazimica, 200,00 kn po plotkinji za umjetno osjeminjavanje goveda, 300,00 kn po kravi za poticanje uzgoja i držanja krava, 10,00 kuna po sadnici novozasađenog voćnjaka, odnosno 3,00 kn po loznom cijepu za novozasađene vinograde.

Razvoj poduzetništva se sufinancirao na način da su se sredstva u iznosu od 5.000,00 kn isplaćivala za otvaranje obrta, te iznos od 5.000,00 kn jednokratno za svaku novozaposlenu osobu i 20% bruto plaće prema ugovoru o radu novozaposlene osobe slijedećih 12 mjeseci.

Za Sufinanciranje izgradnje punionice električnih automobila isplaćivao se iznos od 30.000,00 kn po jednoj punionici.

Ukupan iznos isplaćenih poticaja prikazan je u slijedećoj tablici:

 

Naziv programa GODINA 2019. BROJ KORISNIKA  IZNOS DODIJELJENIH SUBVENCIJA 
Poticanje malog gospodarstva Subvencioniranje smještajnih kapaciteta na području Grada Požege, ukupno 42 kreveta 6 117.000,00 kn
Poticanje zapošljavanja i razvoja poduzetništva Dodijeljene subvencije za otvaranje obrta i zapošljavanje u sklopu obrta – 40 novootvorenih obrta i 3 zaposlene osobe kod obrtnika

43

228.902,18 kn 
Dodijeljene subvencije trgovačkim društvima za novozaposlene osobe – 22 novozaposlene osobe 22 264.740,33 kn
Poticaji u poljoprivredi Očuvanje stočarske proizvodnje – poticaj za uzgoj i držanje krava – 290 krava 14 87.000,00 kn
Subvencije za voćnjake 1 18.000,00 kn
Očuvanje stočarske proizvodnje – poticaj za uzgoj i držanje krava – 290 krava   63.313,00 kn
Sufinanciranje izgradnje punionice električnih automobila Sufinanciranje izgradnje punionice električnih automobila 1 30.000,00 kn
UKUPNO: 87 808.955,51 kn

Zbog izvođenja građevinskih radova na krovištu zgrade Gradske knjižnice i čitaonice u petak 16. kolovoza 2019., od 7 do 13 sati, doći će do privremenog zatvaranja prometa u Ulici Antuna Kanižlića.