Mario Križanac

Mario Križanac

Pakrac je u subotu bio domaćin obilježavanja 23.obljetnice udruge “Prvi hrvatski redarstvenik”. Nakon okupljanja svih uzvanika u kompleksu Janković slijedilo je polaganje vijenaca kod središnjeg križa i sveta misa u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Poslije mise je u Hrvatskom domu dr Franjo Tuđman održana svečana akademija. 

Udruga svake godine u drugim županijama obilježava dan osnivanja postrojbe, a ove godine je ta čast pripala Požeško-slavonskoj županiji, gradovima Pakracu i Lipiku. Pokrovitelji svečanosti bili su Ministarstvo branitelja, Požeško-slavonska županija, gradovi Požega, Pakrac i Lipik. U ime naše županije i Grada Požege na svečanosti je sudjelovalo zajedničko izaslanstvo na čelu sa županom Alojzom Tomaševićem.
5. kolovoza 1990. godine oko 1800 dobrovoljaca iz cijele Hrvatske, ali i dijaspore, okupile su se po prvi puta u Zagrebu čineći prvu oružanu postrojbu u Hrvatskoj. Upravo postrojbe iz sastava Prvog hrvatskog redarstvenika su već tijekom rujna 1990. suzbile pobunu dijela srpskog stanovništva na Banovini, a kasnije su sudjelvoali u svim drugim akcijama i operacijama. Prema podacima Udruge prvi hrvatski redarstvenik, tijekom Domovinskog rata poginulo je ili nestalo 103 pripadnika prvih hrvatskih redarstvenika, među kojima je i prvi poginuli Josip Jović.

 

Subota, 03 Kolovoz 2013 13:44

Rakova djeca osvojila zlato u Splitu

Malonogometna ekipa „Rakova djeca“ koja je sastavljena od pionira požeške Slavonije osvojila je prvo mjesto na državnoj završnici Sportskih igara mladih u Splitu u kategoriji 1998. godište i mlađi. U osmini finala Požežani su uvjerljivim rezultatom 4:0 svladali Split koji je bio jedan od glavnih favorita turnira. Tako su naši igrači sa četiri uvjerljive pobjede i razlikom pogodaka 20:5 zasluženo osvojili naslov pobjednika Sportskih igara mladih.

Za Rakovu djecu su igrali Roko Jardas, Edi Banušić, Antun Smojvir, Bruno Soldo, Ivan Grgić, Renato Nović, Marko Karačić i vratar David Dumančić. Voditelji su bili Robert Smojvir i Krešimir Čuljak koji je ovim igračima godinama bio trener u ŠNK Slavoniji a prošle sezone s njima je bio peti u 1. kvalitetnoj ligi Slavonije i Baranje.
Ovo je prvo mjesto u malom nogometu koje je jedna naša ekipa osvojila u 12 godina koliko se održavaju Igre na državnoj razini i od kada sudjeluju i ekipe iz Požege i Požeško – slavonske županije.
Petak, 02 Kolovoz 2013 13:43

Ususret Danu pobjede

Ususret predstojećem Danu pobjede i domovinske zahvalnosti i Danu branitelja naš grad okićen je mnogobrojnim zastavama. Postavljene su na ulazima u grad, a oko 40 zastava ukrašava središnji Trg Sv. Trojstva. Učinjeno je to na inicijativu Udruge Hrvatski policajac – Dragovoljci i veterani Domovinskog rata RH, koji su nedavno Gradu Požegi predložili nabavu zastava i za ovu namjenu dobili novčanu potporu. 
Grad Požega je s Udrugom roditelja poginulih branitelja za sam praznik u ponedjeljak organizirao u 8,15 sati svečanost polaganja vijenaca na spomen obilježje 123. brigade, nakon čega će s početkom u 9 sati u Katedrali biskup dr. Antun Škvorčević predvoditi svetu misu.

Kino pod zvijezdama prvi je projekt Požeške udruge mladih aktivista - PUMA koji će se, pod pokroviteljstvom Grada Požege, tijekom cijeloga kolovoza održavati na livadi uz Orljavu, preko puta starog autobusnog kolodvora.

Grad Požega podržat će aktivnosti i inicijative mladih, istaknuo je Mario Pilon, zamjenik gradonačelnika na danas održanoj tiskovnoj konferenciji. Projekt je predstavio Marijan Crnjac, predsjednik Udruge PUMA, ističući kako će  realizacijom ovog projekta ponuditi Požežanima barem privremenu zamjenu za dugo očekivano kino. Filmske projekcije počinju već ove subote kada će biti prikazan film „Sonja i bik“. Iduće subote, 10.08. moći će se pogledati „Madagaskar 3“, u kojem će posebno uživati mlađe generacije. 17.08. Požežani će pod zvijezdama gledati francuski film „Nedodirljivi“, a posljednja subota, 24.08. rezervirana je za akcijski film „Oteta“. Na sve projekcije ulaz je slobodan, projekcije počinju u 21 sat, a u slučaju kiše program će se održati u Gradskom kazalištu. Potrebno je samo ponijeti deku i uživati u filmovima pod zvijezdama.

Udruga PUMA osnovana je kako bi kroz kulturna, sportska i društvena događanja poticala aktivnosti mladih u Požegi. Cilj Udruge je putem volonterskog rada, akcija i druženja promicati interese mladih te im pokazati kako naš grad ima potencijal od kojega ne treba odustati te kako bi se u Požegu nakon studija trebali vratiti.

Ponedjeljak, 29 Srpanj 2013 13:40

Otvorena ljetna škola znanosti

Otvorena je ljetna škola znanosti koja će se održavati od 28. srpnja do 17. kolovoza u prostorijama Gimnazije Požega. Riječ je o međunarodnom znanstveno-istraživačkom programu za učenike srednjih škola koji već dvanaestu godinu za redom okuplja najmotiviranije srednjoškolce iz cijelog svijeta, pružajući im jedinstvenu priliku da pod vodstvom mladih znanstvenika s vodećih svjetskih institucija razvijaju i dijele svoj entuzijazam prema znanju i otkrićima.

Sebastijan Dumančić, student četvrte godine Fakulteta elektrotehnike i računalstva u Zagrebu i bivši požeški gimnazijalac jedan je od četvero organizatora ovog znanstveno-istraživačkog projekta koji je okupio 30-ak mladih znanstvenika iz raznih krajeva svijeta.

- Ova ljetna škola znanosti za našu gimnaziju i za požešku javnost znači jako puno. Ona približava znanost samoj Požegi, našim gimnazijskim učenicima, profesorima, ali i ostalim nastavnicima i učenicima iz Požege koji su zainteresirani za područja kojima se ljetna škola bavi. Naša budućnost ovisi o našim mladim ljudima koji bez znanstvenog pogleda na svijet i bez univerzalnog jezika znanosti zaista na mogu graditi bolju budućnost. - rekao je Pavle Bucić ravnatelj požeške gimnazije.

 Na otvorenju škole znanosti uz ravnatelja Bucića i organizatora Sebastijana Dumančića prisutan je bio i gradonačelnik Vedran Neferović - Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas mlade znanstvenike koji ulažete sebe i slobodno vrijeme za svoj napredak i stjecanje novih iskustava. Dobro došli u Požegu, grad koji ima tradiciju obrazovanja kroz povijest i nadam se da će vam vrijeme provedeno u ovom gradu biti ugodno i da ćete Požegu posjetiti i drugi put – rekao je gradonačelnik Neferović.

Nakon toga Sebastijan Dumančić predstavio je program ljetne škole znanosti koji se sastoji od brojnih projekata na području fizike, biologije, kemije i povijesti. Ljetna škola je podijeljena u dva kampa, za učenike koji završavaju 1. ili 2. razred gimnazije te za učenike koji završavaju 3. ili 4. razred gimnazije. Predavanja će osim u Gimnaziji biti održana i u Parku prirode Papuk. Službeni jezik škole je engleski. Mentori iz Hrvatske, Portugala, Slovačke, Slovenije i Srbije nadgledat će rad na projektima, a mlade istraživače će educirati i renomirani svjetski znanstvenici s područja fizike, kemije i biologije.

Značaj i važnost ovog projekta potvrđen je nagradom Google RISE, kojom je ovaj edukacijski projekt smješten među 30 najboljih u svijetu.

Projekcijom filmova sve poznatijeg požeškog redatelja Hrvoja Podobnika – Gere i udruge Gerger-film zatvoreno je 12. Požeško kulturno ljeto. U hotelu Grgin dol prikazano je svih šest Gerinih uradaka čije su obilježje paradoksalne situacije te osvrt na današnje gospodarsko i društveno stanje popraćeno naravno originalnim smislom za humor.

Na projekciji je bio prisutan i gradonačelnik Vedran Neferović – svaki iskorak i svaka iskazana hrabrost vas mladih ljudi na bilo kojem području pa tako i na području filmske umjetnosti bitna je za Požegu i biti će podržana. Na tragu toga završavamo ovo kulturno ljeto, a nadam se da ćemo ga iduće godine produžiti i obogatiti dodatnim sadržajima i u svemu tome film i filmska umjetnost imaju svoje mjesto – rekao je gradonačelnik Neferović.

 Dijelove filmskog opusa udruge Gerger-film čine poznati požeški junak „Čik boris“ koji u tri djela čisti ulice, šume i prirodu od kriminalaca i „Blagoje“ momak koji pokušava naći djevojku i naći svoje mjesto u okrutnom kapitalističkom vremenu. Jednominutni film „Bez računa se ne računa“ čiji su autori Gero i Mirna Šimunović postigao je izvanredne rezultate na Reviji jednominutnog filma u Požegi osvojivši treće mjesto i nagradu publike i na Pula film festivalu gdje je također dobio nagradu publike.

U procesu nastajanja je i sedmi uradak Gerger-filma pod nazivom „Vinko“ koji je najzahtjevniji do sada jer sadrži mnogo zahtjevnih scena i glumaca od kojih glavnu ulogu kao i u dva djela „Blagoja“ tumači sam Gero dok jednu od glavnih sporednih uloga tumači renomirana hrvatska glumica Ksenija Marinković.

12. Požeško kulturno ljeto direktor Ureda turističke zajednice Bruno Horvat ocijenio je uspješnim. Na 18 manifestacija sudjelovalo je preko 800 izvođača i nešto preko četiri tisuće posjetitelja.

 I ove godine Požega će imati Obrtnički i poduzetnički sajam na kojem će preko 150 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine izlagati svoje proizvode. Cilj je organizatora sajma - Obrtničke komore Požeško-slavonske županije da taj sajam postane međunarodni kako bi se aplicirala veća sredstva iz fondova Europske unije. Sajam će biti održan od 27. do 29. rujna u Sportskoj dvorani Grabrik.

- Grad Požega će podržati ovaj sajam jer poznato je da su obrtnici u požeškoj tradiciji uvijek zauzimali važno mjesto. U današnjem vremenu krize i poteškoća mislim da je osiguranje adekvatnog prostora i izlaženje u susret organizatorima najmanje što Grad Požega može učiniti. Nadam se da će u budućnosti obrtnički sajam biti na razini koja će dovesti još više obrtnika i dovesti do bolje suradnje, što će otvoriti nove mogućnosti u gospodarskom napretku Požege – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Obrtničke komore Požeško-slavonske.

Na konferenciji, uz Gradonačelnika Neferovića, Stipu Barukčića predsjednika Obrtničke komore Županije, Slavka Richa, predsjednika  Udruženja obrtnika Požega nazočni su bili i župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević i njegov zamjenik Željko Jakopović koji su u ime Županije požeško slavonske također ukazali kako će dati maksimalnu potporu ovoj manifestaciji.

Za posjetitelje sajma ulaz će kao i uvijek biti besplatan. Cijena izlagačima za štand površine 9 m/2 biti će 1 kunu, za štand površine 12m/2 biti će 451 kunu, a za štand površine 15 m/2 cijena će biti 901 kunu. Obavezan upis u Katalog izlagača iznositi će 100 kuna. Uz sajam biti će organizirani i brojni sadržaji kao što su igraonice dječjih vrtića, modne revije, županijsko ocjenjivanje meda, bogat kulturno-umjetnički program i gastro ponuda uz vrhunska vina, likovne radionice i nagrade za najuređenije štandove.

Petak, 26 Srpanj 2013 13:35

Županijski plivački miting

Povodom obilježavanja 60 godina rada Gradskih bazena Požega i osnivanja plivačkog kluba organiziran je županijski plivački miting u kojem je sudjelovalo preko 250 djece. Miting je organiziran u sklopu Požeškog kulturnog ljeta. Organizator je Plivački klub Požega, a glavni sponzor Grad Požega.

Miting je otvorio gradonačelnik Vedran Neferović. – Već 60 godina plivamo na našem požeškom bazenu svako ljeto. Mnogi roditelji ovih mladih su proplivali na ovom bazenu. Vama mladima želim da s veseljem pokažete što ljepše plivanje i što bolje rezultate – rekao je gradonačelnik, iskazavši nadanje kako će Grad Požega već sljedeće godine moći uložiti sredstva za obnovu bazena kako bi zadovoljavao moderne uvjete.

 Natjecatelji će biti podijeljeni u šest kategorija. Nastupiti će djeca rođena od 1998. do 2002. godine. Najboljima će biti podijeljene medalje i diplome.

Požeški bazen jedan je od prvih bazena olimpijskih dimenzija u Hrvatskoj koji je bio raspoloživ za sve vrste natjecanja što je jedna vrijedna tradicija koja se danas obilježava na najbolji mogući način.

Subota, 20 Srpanj 2013 17:33

PožArt 4 - Protest protiv sunca i kiše

Zahvaljujući udruzi PožArt, požeška pješačka zona danas se pretvorila u malu kreativnu radionicu i umjetničku galeriju. Već četvrtu godinu za redom u sklopu Požeškog kulturnog ljeta PožArt predstavlja mlade umjetnike, odnosne sve one ljude koji su za svoj poziv odabrali umjetnost. 

 
PožArt započeo je još sinoć u Galeriji Ciraki gdje se svojim radovima predstavilo 11 mladih umjetnika, slikara, grafičara i kipara dok je danas u Florijanovoj ulici predstavljena izložba likovnih radova i radova kreativnih radionica. Bojanjem crnih kišobrana bijelom bojom ovi mladi umjetnici daju svoj glas protiv sunca, kiše i drugih  prilika i neprilika svijeta u kojem živimo. U ovoj zanimljivoj igri bojanja mogu sudjelovati svi, bitno je samo donijeti crni kišobrane, a PožArt –ovci su se pobrinuli za dovoljnu količinu bijele boje. Na kraju dana kišobrane će prodavati prolaznicima, a novce donirati u Humanitarnu kost. Osim bojanja kišobrana svoje radove danas izlažu Nellin Kutak, Sweet Craft, Colleraj, Škrinja Kreativnosti, Udruga Sirius i mnogi drugi.
Subota, 20 Srpanj 2013 13:42

Odbojka na pijesku - Požega Open 2013

Već drugu godinu za redom na požeškim bazenima igra se Otvoreno prvenstvo Požege u odbojci na pijesku „Požega Open 2013“ u organizaciji OK „Sokol“.

Tijekom cijeloga tjedna svi zainteresirani mogli su se putem Facebooka prijavite za ovo natjecanje, a svoje je sudjelovanje danas potvrdilo preko 20 parova. Natjecanje se odvija u muškim i ženskim kategorijama, a trajat će do ranih večernjih sati.

Natjecanje je otvorio zamjenik gradonačelnika Mario Pilon naglasivši kako će Grad Požega raditi na unaprjeđenju i razvoju sporta u našem gradu kako bi idućih godina bilo još više mladih zainteresiranih za ovakve sportske događaje.

U muškoj kategoriji prvo mjesto osvojili su Ivan Džeba i Žan Budim, drugo mjesto Marin Androić i Vladimir Smiljanić, dok je treće mjesto pripalo Martinu Bušiću i Dini Žiška. Mladim nadama proglašeni su Luka Čuljak i Marko Puntarić. U ženskoj kategoriji najbolje su bile Katarina Horvatović i Ana Đurčević, drugo mjesto osvojile su Iris Ivaniš i Daria Banožić, a treće Ivana Blažević i Petra Banović dok su mlade nade Ivana Nekić i Eva Stapić.