Mario Križanac

Mario Križanac

Nova zgrada Glazbene škole trebala bi biti spremna primiti učenike od prvog dana sljedeće školske godine. Iako je bilo najavljeno da će radovi biti završeni do 20. lipnja, situacija je drugačija – novi rok je 1. rujna ove godine. Izjavio je to danas gradonačelnik Vedran Neferović, prema informaciji koju je potvrdio izvođač radova.

Nova zgrada u koju se treba useliti Glazbena škola Požega, osnovna i srednja, trenutačno je najveća investicija u Požegi, ali s problemima financiranja za koja se rješenja traže. - U ovom trenutku je jasno da ova  investicija prelazi prvobitni plan za oko 2,5 milijuna kuna, koliko se više troška pojavilo, a za što u ovom trenutku nije određen način financiranja. Sa svoje strane mogu reći da će se Grad Požega maksimalno zauzeti da se ti radovi i taj iznos sredstava do kraja osigura. – rekao je gradonačelnik Neferović. Zatražio je razgovor o tome u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, čiji ministar nije izrazio želju za razgovor, već ga upućuje na svoje suradnike, a od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, čeka se odgovor.
 Naime, Ministarstvo regionalnog razvoja prema ugovoru treba financirati 70 posto investicije u zgradu, a Ministarstvo znanosti opremanje zgrade u vrijednosti od oko 4,5 milijuna kuna, od čega je do sada osigurano 960.000 kuna. - Ako tu ne budemo postigli dogovor da se ta investicija zajednički isfinancira, onda će Grad morati imperativno, po cijenu stopiranja nekih drugih stvari, ovaj objekt završiti, jer želimo da se ta priča okonča, bez obzira na, mogu reći, jedan čudan način dogovora i čudan način financiranja cijele te priče.  Mislim da ne treba o tome u ovom trenutku razglabati, ići ćemo stavku po stavku i razjasnit ćemo gdje su bili problemi da se sve skupa okonča na zadovoljstvo učenika i svih nas drugih u Gradu. – kaže Neferović. Naime, investicija je prešla iznos od oko 10,5 milijuna kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja je prema dogovoru s Gradom trebalo isfinancirati 70 posto, odnosno 7 milijuna kuna. Ostatak od oko 2,5 milijuna radova koji se pojavio nakon ugovora, nije definirano u odnosu s Ministarstvom, što je sada problem. - Mogu samo nagađati zašto je uopće na takav način investicija koja je procijenjena na 14 milijuna kuna spuštena na 8,5 milijuna kuna plus PDV. Onaj tko je to tako dogovarao, ako je dogovarao, više nije u poziciji da dogovora, a ja sam u poziciji da taj problem moram riješiti. – dodaje gradonačelnik Neferović uz najavu kako će idući mjesec o svemu informirati gradske vijećnike, jer se radi o problemu za koji u gradskom proračunu nema novca, a mora se riješiti.
Osim rekonstrukcije i dogradnje starog Vatrogasnog doma u novu Glazbenu školu, potrebno je rekonstruirati i dio Babukićeve ulice. Radi se o investiciji u vrijednosti blizu 700.000 kuna
Srijeda, 10 Srpanj 2013 21:31

Večer Čeha i Slovaka prepolovio pljusak

Jedna od najveselijih priredbi Požeškog kulturnog ljeta, nažalost, nije se mogla pokazati onako kako su je osmislili Česi i Slovaci iz Češke besede Kaptol i Bjeliševac i Matice Slovaka Kukučin Kuntarić iz Jakšića. Dobro pripremljen program je i ove godine pratila ponuda domaćih vina i kolača kakve su pripremale prabake po receptima donesenim u naše krajeve. 

Reklo bi se da su i Požežani prepoznali ovu priredbu pripadnika češke i slovačke nacionalne manjine kao zanimljiviju i veseliju, pa je publika i sinoć ispunila prostor oko ljetne pozornice ispred suda. Čalnovi kaptolačke i bjeliševačke Češke besede i  Matice slovačka Kukučin-Kuntarić iz Jakšića zaplesali su i zapjevali poput svojih starih, čije korijene i tradiciju organizirano njeguju i čuvaju već blizu jednog stoljeća.

U pola predviđenog programa zagrmilo je i zapljuštalo, tako da smo dio priredbe pratili „bez struje“, jer se veseli Česi i Slovaci nisu dali lako obeshrabriti. Šteta, pljusak je pobijedio.
 Preko 15 tisuća zahtjeva za legalizaciju objekata pristiglo je u zakonskom roku u nadležni ured Županije, čemu je svakako doprinijela činjenica da je bitno smanjen komunalni doprinos. Kako i na koji način pospješiti izdavanje potvrda glavnog projekta, odnosno građevinskih dozvola, dogovaralo se na danas održanoj koordinaciji župana s gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina, čiji domaćin je bio gradonačelnik Vedran Neferović.
 
- Mi imamo obvezu prema našim biračima i prema žiteljima Požeško – slavonske županije, pomoći im bilo po pitanju legalizacije  objekata i zgrada, što je aktualno danas, ali pomoći našem gospodarstvu, jer samo na taj način možemo znati i zaustaviti iseljavanje, a samim tim otvarati nova radna mjesta. Birokratski ne možemo pristupati niti jednom dokumentu, niti jednome zahtjevu, nego zapravo moramo debirokratizirati upravu. Znači, sastanak je u tom smjeru išao. – rekao je novinarima župan Alojz Tomašević. Na koordinaciji su bili geodete ili projektanti kako bi zajednički definirali i uobličili prijedloge, a s ciljem da se poboljša sustav izdavanja građevinskih dozvola, ali i svih onih dokumenata koji zapravo slijede iz toga.
 
 Grad Pleternica prvi je prije godinu i pol smanjio komunalni doprinos, a oni koji su ga platili bit će im vraćen. – rekao je Franjo Lucić, saborski zastupnik i gradonačelnik Pleternice u prethodnom mandatu. Dodao je kako bi se i država trebala u to uključiti: - Država se nije odrekla ničega, na gradove i općine se vrši konstantan pritisak, a država se ne odriče ničega. Da se država odrekla npr. vodnog doprinosa, garantiram vam da danas ne bi bilo 15 000 već 30 000 zahtjeva, i u budućnosti bismo riješili svu problematiku i praktički bismo imali stanje da niti jedan objekt ne bi više bio bez građevinske dozvole, nego bi ju imali svi. Ovako, država još ima jednu šansu, neka dade još jednu priliku za legalizaciju, ali neka se i oni uključe u to. -
 
Govoreći o značaju brze legalizacije, gradonačelnik Vedran Neferović je naglasio: - Mi u Gradu Požegi s našim projektima nemamo puno vremena, moramo  veoma brzo reagirati i početi na tim projektima raditi, a bez potpore ureda koji će biti brz, efikasan i jasan i s uputama, mislim da to nije moguće. Odluku o smanjenju doprinosa na jednu kunu po kubnom metru donijeli smo imajući u vidu stanje i probleme naših sugrađana. Ako je to po zonama prije iznosilo 40 kuna po kubnom metru pa na više, onda je jasno da je to sada npr. za 300 -400 kubika samo toliko kuna. Jasno je koliko je to velika olakšica. Grad nije niti planirao taj prihod, jer nije niti mogao znati kako će biti punjen od tog prihoda, mislim da smo najviše išli u korist trenutnog teškog stanja u našim obiteljima, našim sugrađanima, a gradski proračun se mora popuniti iz drugih izvora i mora otvoriti investicije. Komunalni doprinos nije trebao biti taj koji će pokrenuti Grad Požegu, to sigurno ne. Bilo je apsurdno od prijašnjeg gradonačelnika da kao razlog protiv odluke o komunalnom doprinosu za  jednu kunu navodi da i grad mora svoje objekte legalizirati, pa da je to bio jedan od razloga zašto je to potrebno. Sada se vidi da to nije bilo potrebno, da je to bila još jedna obmana i prijevara pred izbore prošlog gradonačelnika. – rekao je gradonačelnik Neferović.
 
Na današnjoj koordinaciji govorilo se i o stanju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu gradova i općina. Nakana je napraviti inventuru stanja i zajedno s gradonačelnicima i načelnicima, ali i korisnicima dati prijedlog kako u budućnosti staviti u funkciju svaku stopu hrvatske zemlje koja treba biti obrađena za dobrobit naših građana. – rekao je župan Tomašević.

Daniela Karagjozoska, veleposlanica Republike Makedonije u Hrvatskoj danas je posjetila Grad Požegu. Nakon susreta u gradskoj kući s gradonačelnikom Vedranom Neferovićem i županom Alojzom Tomaševićem, u namjeri poticanja i unapređenja gospodarsko-trgovinske suradnje, razgovarala je s predstavnicima gospodarskih subjekata s područja Grada Požege.

Obostrano je izražena želja za intenzivnijom gospodarskom suradnjom, mada neke tvrtke izvoze svoje proizvode u Makedoniju već preko pola stoljeća. Obzirom da je Hrvatska članica EU, izvozno-uvozni uvjeti se mijenjanju, ali to ne bi trebalo biti prepreka tješnjoj suradnji, rečeno je na sastanku s gospodarstvenicima. - Izuzetna mi je čast što sam danas u Požegi i to prvi puta, ali nadam se ne zadnji. Veselim se tome što danas imamo susret s više poduzetnika jer je Makedonija zemlja koja ekonomski brzo napreduje. – rekla je veleposlanica Karagjozoska, te naglasila kako naše dvije prijateljske zemlje koje na političkom planu surađuju izvanredno i koje su na ekonomskom planu surađivale mnogo bolje nego sada, trebaju učiniti nešto više kako bismo vratili ono što je bilo naše u ekonomskoj suradnji i ono što možemo raditi dalje. - Dogovorili smo se da napravimo neki forum, sajam gdje bi došle naše firme iz Makedonije kako bi uspostavili direktne kontakte između tvrtki iz Požege i Makedonije.– najavila je, čestitajući na ulasku Hrvatske u EU.

- Mišljenja sam da će nakon ovog susreta biti još bolja atmosfera i da će se pojedine poteškoće koje su naši privrednici istakli, sada rješavati brže. – izjavio je gradonačelnik Neferović, te izrazio uvjerenje da će ovaj posjet veleposlanice biti korak k boljoj suradnji.

Povodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju sinoć je u Gradskom kazalištu Požega održana svečana akademija. Na početku svečanosti prikazana je kratka projekcija o bogatoj povijesti Požeško-slavonske županije nakon čega je uslijedio bogati kulturno umjetnički program.

Na akademiji su uz mnoge druge bili nazočni gradonačelnik Vedran Neferović sa svojim zamjenicima, msgr. Josip Devčić generalni vikar Požeške biskupije, saborski zastupnik Franjo Lucić i župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević koji se obratio svim nazočnima – U ovom povijesnom trenutku ponosno se prisjećamo  svih trenutaka koje je naša županija prošla tijekom 8 stoljeća duge povijesti. Dolazi naša domovina i županija ponosno u zajednicu Europskih naroda. Time se dičimo, ali i obvezujemo očuvati vrijednosti koje dobivamo od predaka, a zatim baštinimo za svoje potomke. U Europsku obitelj vraćamo se ponosno. Ponosimo se našom povješću, tradicijom i sakralnim objektima, ali najviše se ponosimo našim vjernim ljudima – rekao je župan Tomašević.

U sklopu kulturno-umjetničkog programa nastupili su: Tamburaški komorni ansambl Glazbene škole Požega s dirigentom Sašom Botički, HKUD Slavonija iz Jakšića, HKUD Zagrađe iz Zagrađa, Operni pjevači Hrvatskog narodnog kazališta Sanja Uroić Ljutić i Vlaho Ljutić i učenici Glazbene škole Požega: Ivan Karadža, Ivana Miletić i Maja Ticl.

Na kraju je uslijedio svečani trenutak u kojem je župan Alojz Tomašević pročitao tekst Deklaracije Požeško-slavonske županije.

Subota, 06 Srpanj 2013 18:37

3. Ljetni karneval

Uz već tradicionalne ljetne karnevale u dalmatinskim gradovima, Požega već treću godinu za redom organizira svoj ljetni karneval koji svake godine privlači sve više posjetitelja. Tako još jednu večer svi zaboravljaju na svakodnevne brige i probleme, oblače šarene kostime i, postajući ono što su oduvijek željeli biti, prepuštaju se opuštenoj atmosferi vrućih gradskih ulica.

Požeška maskirana povorka krenula je od ulice Antuna Kanižlića prema središnjem gradskom Trgu. U maskiranoj povorci sudjelovali su Plesna radionica Ilijane Lončar, Plesni studio Marine Mihelčić, Gradska glazba Trenkovi panduri, članovi GKUD-a Požega, KUD „Krešimir Šimić“ Podcrkavlje, Karnevalska udruga „Maks“ iz Nove Gradiške, KUD „Tomislav“ iz Sibinja, Karnevalska udruga „Vredne roke“ Dragoslavec, KUD „Donja Vrba“, Karnevalska udruga „Čarlostonice“ iz  Nove Gradiške te KUD Đeram iz Čajkovaca. Ovogodišnji ljetni karneval otvorio je gradonačelnik Vedran Neferović te je tom prigodom poželio svima dobru zabavu i ugodan provod.

Subota, 06 Srpanj 2013 13:31

Održan 7. moto susret u Požegi

 Moto klub „Independent“ i ove je godine okupio veliki broj bajkera na tradicionalnom sedmom moto susretu koji se održava ovog vikenda. Od sinoć je prostor pokraj rijeke Orljave ispunjen s nekoliko stotina motora, kako iz Požege tako i iz cijele Hrvatske, a stigli su i gosti iz susjednih zemalja.

Moto susret počeo je sinoć nastupima mladih alternativnih bendova, a nastavljen je danas moto igrama i defileom kroz grad. Večeras bajkere, ali i sve druge goste očekuje rock koncert na kojem će nastupiti brojni izvođači, od požeškog sastava „Vrane“ do „Rubikona“ iz Zagreba. Uz zvuk rocka i miris roštilja, dobra atmosfera očekuje se do kasnih večernjih sati.

Moto susret otvorio je gradonačelnik Vedran Neferović, poželivši svima dobru zabavu i mirnu noć. 

Na požeškim gradskim bazenima danas je odigran treći po redu turnir u odbojci na pijesku. 30 natjecatelja koji su se razvrstali u 15 mješovitih parova, jutarnja kiša nije spriječila da uživaju u svom omiljenom sportu. Organizator turnira koji je jedna od manifestacija ovogodišnjeg Požeškog kulturnog ljeta je Odbojkaški klub Vallis Aurea.

Turnir je otvorio gradonačelnik Vedran Neferović – Drago mi je da odbojka na pijesku dobiva sve više na popularnosti i da ste nadišli nivo rekreacije. Ovo je krasna prilika za vas koji tijekom godine nemate prilike uživati u odbojci na pijesku. Ako se potrudimo sljedeće godine mogli bi osigurati rasvjetu kako bi ovo mogao biti i večernji turnir i kako bi ovaj događaj podigli na viši nivo. – rekao je gradonačelnik Neferović.

 Prvo mjesto na današnjem turniru osvojili su Katarina Horvatović i Marin Androić, drugo Darija Banožić i Marko Antunović, a treći su bili Ivana Žmirei Luka Hrgović. Medalje im je uručio gradonačelni Vedran Neferović.

Današnji turnir bio je natjecanje mješovitih (muško-ženskih) parova, dok nas 27. srpnja očekuje turnir u odbojci na pijesku u odvojenoj – muškoj i ženskoj konkurenciji.

Gotovo sedamdeset natjecatelja okupilo se u požeškom Vatrogasnom domu na natjecanju Vatrogasnog centra Požega.

Natjecanje je otvorio Darko Puljašić, zamjenik gradonačelnika te je tom prigodom poželio svima uspješno i dobro natjecanje. – Bavite se jedinim prekrasnim zanimanjem koje je izuzetno humanog karaktera. Želim da vas bude što više, a od Grada Požege imat ćete punu potporu. – rekao je Puljašić.

 

Na natjecanju su sudjelovale vatrogasne ekipe djece, mladeži i odraslih Dragovoljnog vatrogasnog društva Požega i Gornji Emovci, dok su kao gosti na natjecanju sudjelovali članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jakšić. Nakon vrlo uzbudljivog natjecanja i dana provednog u druzenju proglašeni su i pobjednici. U kategoriji djece od 6 do 12  godina 1. mjesto pripalo je ekipi Gornjih Emovaca, dok su drugo mjesto osvojili članovi ekipe Vatrogasnog centra Požega. U kategoriji mladeži prvo mjesto pripalo je požeškoj ekipi, dok su na drugom mjestu bili Gornji Emovci. U posljednoj kategoriji, onoj seniorskoj, prvo mjesto pripalo je Gornjim Emovcima u kategoriji VMŠ "A", dok su u kategoriji VMŠ "B" prvo mjesto osvojili članovi Vatrogasnog centra  Požega.

Svečanim euharistijskim slavljem, što ga je u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske predvodio msgr. dr. Antun Škvorčević, obilježena je šesnaesta obljetnica utemeljenja Požeške biskupije i imenovanje msgr. dr. Antuna Škvorčevića njezinim prvim biskupom.

Požeški biskup istaknuo je značenje utemeljenja požeške mjesne Crkve, podsjetivši da je prije šesnaest godina, na blagdan sv. Ćirila i Metoda, 5. srpnja 1997. bl. Ivan Pavao II. utemeljio Požešku biskupiju. – Želio bih povezati sa svetom braćom, Ćirilom i Metodom, i ovu europsku misao – jedinstvena Europa na temelju evanđeoskih vrijednosti. Hrvatska je neki dan ušla u puno članstvo Europske unije. Na ovaj blagdan apostola jedinstva Europe prigodno je moliti da Hrvatska u Europskoj uniji ne izgubi sebe nego da unese u nju svoj identitet – rekao je biskup Antun Škvorčević u uvodu prigodne propovijedi.

 Požeška biskupija utemeljena je 5. srpnja 1997. godine apostolskim pismom „Praeclarum evangelizationis opus“ pape Ivana Pavla II, a istog je dana imenovan i prvi biskup požeške biskupije msgr. dr. Antun Škvorčević. Požega je osnutkom Biskupije, osim poznatog crkvenog i kulturnog središta, postala biskupskim gradom.

Na euharistijskom slavlju bio je i gradonačelnik Vedran Neferović sa svojim zamjenicima, Mariom Pilonom i Darkom Puljašićem, Ferdinand Troha, zamjenik župana Požeško-slavonske županije te Vesna Vlašić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti.