Mario Križanac

Mario Križanac

Udruga Hrvatski policajac obilježila je godišnjicu prvog sukoba policije s pobunjenim Srbima 1991.g. U znak sjećanja, na spomenik poginulim braniteljima u Kamenskoj položeni su vijenci i zapaljene svijeće. 

O događajima iz Domovinskog rata govorio je Milan Gogić, predsjednik Udruge "Hrvatski policajac" i župan Alojz Tomašević. – Neka na ove dane, zajedništvom i čuvanjem spomena na ovakve događaje i na naše drage prijatelje, dajemo zadaću mladosti da ne smije zaboraviti što se dogodilo, tko je bio agresor i tko je bio branitelj. Na nama je da se zajednički dalje borimo u poboljšanju i statusa i prava koja pripadaju braniteljima, koji jedino traže da se cijeni žrtva i veličina onih dana kada je trebalo biti na prvim crtama bojišnice. – rekao je župan Tomašević.

Krajem rujna 1991. godine vodile su se borbe na području Kamenske i Mijača, a unatoč otporu i pobjedi Hrvatske vojske pale su i prve žrtve čija imena su upisana na spomeniku – Ivica Zovko, Mihovil Vojnić, Dragan Mindum, Nikica Mandušić, Branko Terzić, a nešto kasnije Igor Zalar, Dragan Jajić, Marko Garić, Jozo Jelić i Marko Marić. Vijence su položili predstavnici udruge "Hrvatski policajac" i drugih udruga iz Domovinskog rata, Požeško-slavonske županije, Općine i OŠ Brestovac, a u ime Grada Požege Darko Puljašić i Mario Pilon, zamjenici gradonačelnika. Za poginule hrvatske branitelje služena je misa u crkvi u Brestovcu.

Kulen Marka Jukića iz Valpova ovogodišnji je šampion 33. Kulenijade. Šampionski pehar mu je uručio gradonačelnik Vedran Neferović, na sinoć održanoj završnici Kulenijade u Gospdarskoj komori, gdje su još trojica proizvođača dobila zlatne medalje za svoje kulene. Stručni ocjenjivački sud pod predsjedanjem dr. sc. Marka Krznarića ocijenio je ovogodišnja 34 uzroka kulena vrlo dobrima, bez obzira što je razdoblje sazrijevanja bilo nepovoljno, tako da niti jedan nije bio diskvalificiran, a iz godine u godinu uzorci su sve ujednačeniji i bolji. – ocjena je koju je prenio Jelenko Topić.

- Ovo nije samo natjecanje pojedinca, nego predstavljanje i svoje obitelji, tradicije očeva i djedova, a kako kažu stari ljudi – bolje neka propadne selo, samo neka ne propadnu običaji. – rekao je uz čestitke pobjednicima župan Alojz Tomašević, i sam dugogodišnji nagrađivani proizvođač kulena. - Ovu tradiciju moramo nastaviti, bez obzira što ulazimo u EU, to je za nas samo dodatni izazov. Ovaj proizvod ima svoje tržište, mi ga samo trebamo zajednički kvalitetno pripremiti i predstaviti. - 

Na bogatom stolu kulen je bio uvijek neizostavan kralj užitka u hrani. Ali, imao je i svoju posebnu suvremenu ulogu, koje se prisjetio gradonačelnik Neferović iz svojih studentskih dana, kada je kulen bio rijetka, ali izuzetna delicija na jelovniku studenata u domovima. Sjećanje na kulen završio je porukom: - Slavonski proizvodi i sve što Slavonija nudi u budućnosti bi trebalo prezentirati na način s puno ljubavi i znanja. Nadam se da ćete i vi u budućnosti pomoći da ovu manifestaciju podignemo na višu razinu, da postane dio slavonske kulture i ponude. -

Srebrne medalje za 11 kulenova njihovim proizvođačima uručio je Darko Puljašić, a 14 brončanih Mario Pilon, obojica zamjenici gradonačelnika. Kulenijada je završila još jednim ocjenjivanjem. Na domjenku tom prigodom sudionici Kulenijade ocijenili su najboljim kulen Antuna Csidera.

Četvrtak, 27 Lipanj 2013 10:51

Odobrene potpore udrugama

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH, Podružnica Požeško-slavonske županije organizirala je program obilježavanja 22. obljetnice osnutka 63. bataljuna u Vidovcima. Za troškove održavanja svečanosti odobrena je potpora od 5.000 kuna.

Twirling klub Požega uputio je na Europsko prvenstvo u Švedsku tri svoje natjecateljice. Ta troškove ovog sudjelovanja odobrena je potpora od 4.500 kuna.

Turistička zajednica Grada Požege organizator je manifestacije Ivanjski krijes, koje se tradicionalno pali u najkraćoj noći u godini 21. lipnja. Za troškove pripremei održavanja  odobrena je potpora od 10.000 kuna.

Središnji koordinacijski odbor akcije gradovi i općine prijatelji djece organizator je istoimene akcije – Gradovi prijatelji djece, u kojoj je preko 90 gradova i općina, među kojima je osim Požege još 40 drugih dobilo prestižni naziv - Prijatelja djece. Uplatom kotizacije od 6.250 kuna za aktivnosti omogućava se provedba suradnje s lokalnima koordinacijama, organiziranje stručnih skupova, edukacija, savjetovanja, dječja participacija, publikacije, promociji i dr.

MK Independent priprema 7. moto susret na kojem će se okupiti veliki broj motorista iz cijele Hrvatske. Na koncertu tom prigodom nastupit će mladi požeški bendovi. Za troškove smještaja, prehrane, zabavnog programa i dr. odobrena im je potpora od 10.000 kuna.

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata TRENK organizirala je Memorijalni malonogometni turnir za svoje poginule pripadnike Specijalne policije. Prihod od ulaznica i donacija namijenjen je obiteljima poginulih koji su trenutačno u slabom materijalnom položaju. Za potporu ovoj akciji odobreno je 1.000 kuna.

Društvo „Sveti Grgur“, koje njeguje tradiciju Grada Požege, osim nastupa u Požegi, dobiva pozive i za nastupe u drugim zemljama. Uskoro će nastupiti u Varšavi i Krakovu. Za troškove putovanja odobrena im je potpora od 3.000 kuna.

Miroslav Kolobarić iz Pleternice je ove godine osvojio tri prva mjesta u bodybuildingu do 90 kg – na prvenstvu Hrvatske u Zadru, Bihač Open i Titan Fest u Bjelovaru. Kako pripreme i treninzi iziskuju značajne troškove, odobrena mu je potpora za nastavak ovogodišnjih priprema u iznosu od 3.000 kuna.

Zbor rukometnih sudaca Požega organizator je memorijalnog turnira „Željko Turkalj“. Ove godine održan je po 14. put. Za troškove organizacije i održavanja odobrena je potpora od 3.000 kuna.

Biciklistički klub „Luks Racing team“ organizirao je dvije utrke u lipnju: utrka Slavonsko brdsko biciklističke lige i 2. utrka XCO Vallis Aurea Požega 2013. godine. Grad Požega prihvatio se pokroviteljstva nad obje utrke te je za troškove održavanja odobrena potpora od 5.000 kuna.

GKUD Požega priprema 3. Ljetni karneval, koji će se u sklopu Požeškog kulturnog ljeta održati u subotu 6. srpnja. Očekuje se desetak karnevalskih skupina iz cijele Hrvatske. Za troškove je društvu odobrena potpora od 15.000 kuna.

Požeškom sportskom savezu odobrena je potpora za odlazak rukometnog kadetskog reprezentativca Domagoja Potnara u Rukometni kamp HRS-a.

Povijesna postrojba Trenkovi panduri je gostovala u Kirževcima i Ivancu, a idući mjesec će gostovati u Bakru na manifestaciji Margaretinog ljeta za dan grada Bakra. Za troškove prijevoza odobrena im je potpora od 3.380 kuna.

Sportske igre mladih – udruga za sport i rekreaciju mladih Split organizator je sportskih natjecanja tijekom ljeta u kojima će sudjelovati i natjecatelji iz cijele naše županije. Za troškove sudjelovanja djece s područja Požege osigurano je i odobreno 30.000 kuna.

Srijeda, 26 Lipanj 2013 10:49

Kreativno i sportom protiv droge

Izložbom likovnih radova učenika srednjih škola "Kreativni i neovisni" i početkom malonogometnog turnira u dvorani Grabrik obilježava se današnji Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga. Organizator je Zavod za javno zdravstvo Požeško – slavonske županije u suradnji s Županijskim povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, Policijskom upravom i udrugom PET PLUS.

Učenici su kreativnim crtežima, fotografijama i maštovito napravljenim likovnim radovima prikazali različite ovisnosti, kako se boriti protiv njih uz jasni stav – ne drogi! Uz informativne materijale Zavoda za Javno zdravstvo i policije, izloženi su uzorci svih opojnih sredstava i pribora za konzumaciju.
Izložbu na kojoj su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Darko Puljašić i Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, otvorila je dr. sc. Vesna Vlašić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Požeško – slavonske županije. Izložba je rezultat  natječaja koji je raspisalo Županijsko izborno povjerenstvo prošle godine u četiri srednje škole, a ovaj mjesec odabrani i nagrađeni najbolji radovi. Cilj izložbe je animirati mlade ljude na svim razinama, kako bi postali svjesni ružne pošasti doba u kojem živimo, a za uspjeh borbi protiv nje potrebno je zajedničko djelovanje.
 
Prema raspoloživim podacima stanje zlouporabe droga u Požeško – slavonskoj županiji je zadovoljavajuće, a broj slučajeva ispod državnog prosjeka. Kako posljednjih godina ove brojke rastu, ovakve i slične akcije su itekako potrebne.
U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana protiv zlouporabe droga s namjerom fokusiranja mladih na sportski i zdravi život održava se malonogometni turnir idućih desetak dana, na kojem će sudjelovati požeški srednjoškolci.
Utorak, 25 Lipanj 2013 14:59

3. Memorijalni turnir SP Trenk

Danas je započeo treći Memorijalni malonogometni turnir za poginule pripadnike Specijalne policije "Trenk" na malonogometnom igralištu uz ugostiteljski objekt Sara  Na turniru sudjeluje 19 ekipa koje su, uz domaćine, stigle iz Travnika, Orašja, Slavonskog Broda, Pakraca, Nove Gradiške i dr. Turnir je humanitarnog karaktera, a sav prihod namijenjen je obiteljima poginulih pripadnika SJP ili obiteljima materijalno najugroženijih članova Udruge.

Na otvorenju turnira bio je prisutan i gradonačelnik Vedran Neferović sa svojim zamjenicima Darkom Puljašićem i Mariom Pilonom. Pozdravljajući nazočne, rekao je: – Danas, kad se prisjećate događanja i svojih zadaća koje ste odradili u Domovinskom ratu, ovo je jedan načn da se prisjećate tih događanja sada u miru i veselju. Zaista vam želim da svaki idući turnir bude onakav kakav vi želite, s vašima prijateljima i gostima. U svoje osobno ime i u ime Grada Požege mogu vam reći da ćete imati potporu i u sljedećim turnirima ili događajima koje ćete organizirati. –

 Turnir je uz čestitke za Dan državnosti otvorio župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, istaknuvši: – Mi smo generacija koja je žrtvama u Domovinskom ratu posvećena da bi mogla prisustvovati ovakvim događanjima i uživati u razvoju naše Republike Hrvatske i naše županije - Napomenuo je kako se spremamo za nekoliko dana ući u novu zajednicu - EU, što će ovom turniru dati značajnije međunarodno obilježje.

Na turniru je među 19 ekipa sudjelovala i jedna ženska ekipa - Policijske uprave Požeško-slavonske, koja je otvorila turnir, odmjerivši snage s ekipom iz Travnika. Djevojke su uspjele parirati i izborile konačan rezultat 4:4, ali nakon izvođenja penala su ipak ispale.

Uz nogometne utakmice nazočne je zabavljao glazbeni sastav Play off.

Utorak, 25 Lipanj 2013 10:57

Uz Dan državnosti položeni vijenci

U prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske, jednog od najvažnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom odana je počast svima koji su u stvaranje hrvatske države utkali svoj život. Uz spomen-obilježje 123. brigade na svečanosti su bila izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, vojske, policije, državne uprave, Požeško-slavonske županije, Grada Požege, općina Jakšić, Brestovac i Velika i izaslanstva HDZ-a. Molitvu je predvodio župnik Ivica Žuljević.

U ime Grada Požege vijence su položili gradonačelnik Vedran Neferović sa svojim zamjenicima Darkom Puljašićem i Mariom Pilonom. - U današnjem vremenu živimo brzo, ali ovo su trenuci kada se, obilježavajući državne blagdane, prisjećamo svih onih ljudi koji su utkali  svoj život i svoju mudrost da bismo danas imali Hrvatsku, ovakvu slobodnu i neovisnu. Mislim da svi zajedno trebamo još više na tom planu napraviti da bi Dan državnosti i državni blagdani, posebno oni iz Domovinskog rata, zbog zahvale i sjećanja na žrtve, ostali na razini dostojnoj značaju obilježavanja, svjesni što to hrvatskom narodu znači. – izjavio je tom prigodom gradonačelnik Neferović.

Na današnji dan 1991. godine Hrvatski sabor donio je Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, proglašavajući je samostalnom i neovisnom državom.

Nedjelja, 23 Lipanj 2013 20:56

Otvoreno 12. Požeško kulturno ljeto

Požeško kulturno ljeto otvoreno je večeras u Gradskom kazalištu Požega gdje se održao koncert pod nazivom "Pjesmom kroz Hrvatsku". Na koncertu je sudjelovalo Ličko zavičajno društvo "Vila Velebita" i Tamburaški orkestar Glazbene škole Požega koji svojim ličkim i slavonskim skladbama publiku nisu ostavili ravnodušnom. 

Bruno Horvat, direktor Turističke zajednice, pozdravio je prisutne i pozvao Požežane da u što većem broju prisustvuju u ovoj već tradicionalnoj manifestaciji. Požeško kulturno ljeto otvorio je gradonačelnik Vedran Neferović ističući kako svi zajedno trebamo prepoznati entuzijazam i kreativnost ljudi u našem gradu te im dati dovljno prostora kako bi to u svakoj prigodi mogli iskazati. Uz gradonačelnika, koncertu su prisustvovali njegovi zamjenici, Mario Pilon i Darko  Puljašić te Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije. 

Nastavak bogatog programa koji će nam i ove godine pružiti Požeko kulturno ljeto  nastavlja se u petak, 28. lipnja kada ćemo u Šetališnoj zoni uživati u plesnoj večeri. 

Subota, 22 Lipanj 2013 14:55

Biciklistički vikend u Turniću

Danas je na stazi Turnić – Stari Fenjeri s početkom u 15 sati započela utrka 7. kola Slavonske brdsko biciklističke lige. Vrućina nije smetala brojnim zaljubljenicima u ovaj sport. Biciklisti iz Slavonije i Baranje i nešto gostiju iz Srbije vozili su utrke u šest kategorija na stazi dugoj 3.7 kilometara.

Utrku je otvorio gradonačelnik Vedran Neferović koji je sudionicima zaželio brzu i sigurnu vožnju, dobar provod u Požegi i dobre rezultate.

Danas je u rasporedu i DH atrakcija na lokaciji Starog Grada u 19 h gdje će nastupiti prvak Hrvatske u Downhill biciklizmu Mihael Pandžić i lokalni biciklisti iz Požege i Jakšića, kako bi se Požežanima približio biciklizam i ova ekstremna disciplina.

 Sutra će se na istoj stazi Turnić – Stari Fenjeri održati utrka "2.XCO Vallis Aurea Požega 2013." koja je ove godine u kalendaru Svjetske biciklističke organizacije. U utrci se očekuju biciklisti iz Belgije, Slovenije, Italije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske. Utrka je to međunarodnoga karaktera na kojoj će nastupiti 30 klubova i preko 100 natjecatelja. Glavni organizator utrke je BK „Lux racing team“, suorganizator je MK“ Independent“, a glavni pokrovitelj Grad Požega.

Na terenima Teniskog kluba Požega danas se odigrava otvoreni turnir za djecu do deset godina. Unatoč visokim temperaturama, prijavljeno je preko tridesetero mladih sportašica i sportaša iz cijele Slavonije, od Vinkovaca pa sve do Zagreba.

- Želim vam da budete uspješni, da odigrate dobar tenis i da se čuvate vrućine. Želim vam da se dobro izigrate, popričate, upoznate i družite, tako da vam ovaj turnir bude lijepi sportski dan. – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović, otvarajući turnir, s obećanjem da će ih tijekom dana još jednom posjetiti.

Brojni turniri Teniskog kluba Požega razlog su više da se u naš grad dolazi češće i zbog sportskih susreta.

Petak, 21 Lipanj 2013 21:32

Ivajski krijes zapalio Zdravko Klezinger

Zvjezdano nebo, ivanjski krijes i vatromet obasjali su večeras središnji požeški trg i označili početak ljeta. Mnogobrojni Požežani su sa svojim gostima zajednički ovu najkraću noć obilježili starim narodnim običajem paljenja krijesa.

U organizaciji Turističke zajednice i pod pokroviteljstvom Grada Požege ovogodišnja manifestacija započela je mimohodom gradske glazbe i povijesne postrojbe „Trenkovi panduri“ te Požeške građanske straže društva sv. Grgur, a nastavljena je plesnim programom plesne radionice Ilijane Lončar i Plesnog studija Marine Mihelčić. Unatoč visokim temperaturama atmosferu na glavnom gradskom trgu dodatno je zagrijao bogat glazbeni program. Nastupio je Požeški tamburaški orkestar, KUD Požeška dolina, GKUD Požega, TS Brijest i Tomislav Pavlović, a od posljednjih zraka sunca Požežani su se oprostili uz vesele taktove Tamburaškog sastava Kćeri ravnice. 

Prigodnim riječima sugrađanima se obratio gradonačelnik Vedran Neferović: - Želim svima vama večeras ugodan početak ljeta, veselje i radost, a neka svi vi budete dio krijesnica koje će se večeras upaliti na našem krijesu i pomognete da naša Požega zaista zasvijetli. – rekao je gradonačelnik Neferović. Uslijedila je svečana primopredaja časti od strane Požeške građanske straže Anti Brkiću, koji je preuzeo dužnost velikog Grgura do sljedeće godine.

Povorka krijesova s Trenkovim pandurima, Građanskom stražom te članovima GKUD-a Požega obišla je Trg, krenuvši od Gradske kuće prema Kužnom pilu, a potom je prve sate najkraće noći Trg Sv. Trojstva obasjao veliki krijes, što ga je zapalio Zdravko Klezinger.

Prigodnim program predvođen TS Bisernica nastavljen je dugo u noć. Uz gradonačelnika Vedrana Neferovića bili su njegovi zamjenici Mario Pilon i Darko Puljašić, a na Ivanjskom krijesu bili su i saborski zastupnici Tomislav Karamarko i Franjo Lucić.