Mario Križanac

Mario Križanac

Srijeda, 12 Lipanj 2013 16:11

Predavanje o akademiku Vončini

Akademik Josip Vončina - požeški đak – naziv je predavanja što ga je u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi održala prof. dr. sc. Diana Stolac s Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Akademik Josip Vončina, istaknuti je hrvatski jezikoslovac i povjesničar hrvatskoga književnog jezika. Proučavao je povijest hrvatskoga književnog jezika, osobito stvaranja u svim hrvatskim zemljama od 15. do 19. stoljeća. Napisao je brojne knjige iz toga područja, a doktorat filoloških znanosti stekao je 1965. disertacijom o jeziku Požežanina Antuna Kanižlića (1699-1777), autora glasovite poeme Sveta Rožalija. - Akademik Vončina je otvorio velik broj pitanja, odgovorio na njih i omogućio i drugima da to mogu. Požega je višestruko u njegovom životu, ne samo po knjizi o jeziku Kanižlića. Objavio je velik broj knjiga i tako omogućio da vidimo na koji način je funkcionirao književni jezik u prethodnim stoljećima. – rekla je prof. Diana Stolac, najavljujući mogućnost da iduće godine ponovno dođe u Požegu s temom o Požežaninu Vjekoslavu Babukiću.

Nakon predavanja voditelj akademik Petar Strčić i upraviteljica dr. sc. Sanja Holjevac predstavili su Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci.

Srijeda, 12 Lipanj 2013 11:10

Proglašena elementarna nepogoda

Župan Alojz Tomašević proglasio je danas elementarnu nepogodu za gradove Požegu i Kutjevo i općine Kaptol i Veliku. Nakon prvih informacija o štetama, zahtjev za proglašenje elementarne nepogode za Grad Požegu jučer mu je uputio gradonačelnik Vedran Neferović.

Nevrijeme koje je u ponedjeljak od 13 do 15 sati zahvatilo Požeštinu od jugozapada prema sjeveroistoku, praćeno tučom, kišom i pojačanim vjetrom, prouzročilo je štetu na građevinskim objektima i poljoprivrednim kulturama na cijelom području Grada Požege, a posebno u naseljima Mihaljevci, Novi Mihaljevci, Šeovci, Turnić, Alaginci i u Požegi.

Sve fizičke i pravne osobe (za područje Grada Požege) koje su pretrpjele štetu uslijed nepogode, mogu izvršiti prijavu u roku od osam dana od dana proglašenja elementarne nepogode Povjerenstvu Grada Požege (Trg Sv. Trojstva 1). Prijavljuje se samo šteta na imovini koja nije osigurana. Na osnovu izvršene procjene, izvješće će biti upućeno Županijskom povjerenstvu, koje će podnijeti zahtjev za ublažavanje posljedica Državnom povjerenstvu za elementarne nepogode.

Koncertom Mješovitog zbora Glazbene škole Požega u Obrtničkom domu danas je  završena još jedna uspješna školska godina, ali i marljiva pjevačka sezona. Svoje umijeće pokazali su raznolikim repertoarom, od skladbi domaćih autora klasične glazbe kao što su Boris Papandopulo i Ivan pl. Zajc, do svjetskih klasika i stranih autora poput Eltona Johna, te narodnim slavonskim skladbama. Pod vodstvom profesorice Branke Horvat svojim nastupom priredili su publici izuzetan glazbeni događaj. 

Mješoviti zbor Glazbene škole Požega djeluje od osnutka Srednje glazbene škole u Požegi. Nezaobilazni je sudionik svih školskih aktivnosti, ali i kulturnih događanja grada Požege i Požeško-slavonske županije. Posebnost večerašnjeg programa bile su i četiri skladbe koje je s Mješovitim zborom Glazbene škole Požega uvježbao maturant Josip Prajz, kao dio obrane završnog rada iz predmeta dirigiranje. Kruna ovogodišnje sezone je osvajanje glavne nagrade na četvrtom Međunarodnom natjecanju mješovitih zborova “ Grand Prix Zlatna Lipa Tuhelja“ održanog u Sloveniji u konkurenciji od 18 mješovitih zborova iz Hrvatske i Slovenije, kojim je zbor potvrdio kontinuitet uspješnih nastupa.

Debatom i kvizom učenika na temu „Koliko poznajem lektirna djela?“ učenici OŠ Dobriše Cesarića započeli su dan svoje škole. Tijekom prijepodneva su s ekipama ostalih osnovnih škola Grada Požege zaigrali i pobijedili na malonogometnom turniru. 

Sve školske skupine večeras su u Gradskom kazalištu prikazale što znaju, izražavajući se kroz pjesmu, ples i glumu. Simpatije vjerne publike, koja nije žalila dlanova da nagradi učenike, jednako su pljeska dobili igrokazi, lutkarska predstava, mali i veliki zbor i plesne koreografije. Na kraju priredbe predstavili su svoje novine „Slap“. Prigodni broj ovog lista, koji izlazi već 16. godinu, informira o brojnim aktivnostima škole.

Zbog spriječenosti drugim obvezama gradonačelnik Vedran Neferović nije bio nazočan, pa je učenicima i njihovim učenicima, djelatnicima i roditeljima uputio čestitku: – Svima koji ovu školu osjećate kao dio svojih lijepih uspomena mogu se i ja pridružiti. Želim učenicima mnogo uspjeha i napretka u stjecanju znanja, kolegama u zbornici ugodne razgovore, a roditeljima puno zadovoljstva sa svim Cesarićima, velikima i malima. – Na priredbi je bio nazočan i župan Alojz Tomašević sa zamjenikom Ferdinandom Trohom.

Utorak, 11 Lipanj 2013 11:23

33. Kulenijada

Požeška „Kulenijada“, najstarija od svih manifestacija koje promiču ovaj slavonski specijalitet, počinje u petak uobičajenim ocjenjivanjem kulena u Masnoj industriji Papuk, a u subotu u 11 sati će se ovom delicijom počastiti Požežani na degustaciji u pješačkoj zoni. Turistička zajednica Grada Požege za ovu prigodu organizira i degustaciju sireva i vina, a da ugođaj bude kakav priliči slavonskom kulenu, priređuje se i kulturno-umjetnički program. Ovogodišnju Kulenijadu otvorit će Zdravko Klezinger, poznati požeški proizvođač kulena.

- Pozivam sve Požežanke i Požežane i njihove goste da dođu u pješačku zonu i degustiraju kulene, jer ta manifestacija je naše sugrađane. Želimo da ona postane dio tradicije, da Požežani dođu i kušaju kulene i da odu zadovoljni.  Nadam se da ćemo iduće godine biti još uspješniji i da ćemo imati još neke sadržaje. – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović, na konferenciji za novinare, na kojoj je najavljen cjelokupni program Kulenijade.

Najbolji kuleni bit će proglašeni prema ocjenama Stručnog povjerenstva pod predsjedanjem dr. sc. Marka Krznarića s Veterinarskog zavoda iz Vinkovaca na završnici Kulenijade 27. lipnja u Gospodarskoj komori. Proizvođačima će biti uručene plakete i medalje, uz slavonsku večeru, pjesmu i tambure.

Nedjelja, 09 Lipanj 2013 11:23

14. Memorijalni turnir "Željko Turkalj"

U dvorani Grabrik danas se odigrao 14. po redu memorijalni rukometni turnir Željko Turkalj, u sjećanje na plemenitog i hrabrog čovjeka koji je spašavajući tuđi život izgubio svoj. U zahvalu njemu i njegovom uspješnom radu u sportu Zbor rukometnih sudaca Požega u suradnji sa Požeškim sportskim savezom i Gradom Požegom organizira ovaj turnir kako bi se nastavile isticati moralne vrijednosti i požrtvovnost po kojoj je Željko bio poznat. 

 
Na rukometnom turniru sudjelovale su djevojčice rođene 1998. godine i mlađe i to ekipe ŽRK „Pan Đakovo“ iz Đakova, ŽRK „TVIN“ iz Virovitice, ŽRK „Slavonka“ iz Nove Gradiške i domaćin ŽRK „Požega“ iz  Požege. Turnir je otvorio gradonačelnik Vedran Neferović, ističući njegovu važnost sa željom da se tradicija turnira nastavi te da u budućnosti bude još brojniji.
 

Nakon vrlo uzbudljive igre, brojnih obrana i pogodaka ekipa iz Virovitice pokazala se najboljom. Drugo mjesto osvojila je ekipa Đakova, treće mjesto pripalo je rukometašicama iz Nove Gradiške, a pehar su dobile i naše Požežanke koje su osvojile četvrto mjesto.

Subota, 08 Lipanj 2013 11:22

16. akcija "Kupujmo hrvatsko"

Preko stotinu proizvođača iz cijele Hrvatske i među njima 15-ero iz Požeško slavonske županije izložilo je uz akcijsku prodaju na Trgu Sv. Trojstva svoje proizvode. Pod motom „Kupujmo hrvatsko“ i „Vrijedne ruke“ Hrvatska gospodarska komora Požega organizirala je 16. akciju promotivne prodaje kvalitetnih hrvatskih proizvoda nositelja znakova „Izvorno hrvatsko“ i „Hrvatska kvaliteta. Ujedno je nastavljen i projekt „Vrijedne ruke“ čiji je cilj prepoznati i promicati rad malih poduzetnika koji stvaraju nove proizvode čija kvaliteta i inovativnost doprinose održavanju tradicije i očuvanju kulturne baštine, te stvaranju identiteta hrvatskog proizvoda.

- Ovom akcijom imamo želju i volju razvijeti svijest o kupnji hrvatskih proizvoda, koji su kvalitetni i da na takav način čuvamo radna mjesta.- rekao je Luka Balenović,  predsjednik HGK Požega. – U razgovoru s voditeljem akcije Darkom Janešom, gradonačelnik Vedran Neferović je istaknuo: - Grad Požega je grad vrijednih ljudi, gospodarstvenika i poduzetnika, i sigurno da će biti partner svakom od njih u razvijanju programa, širenja poslovanja, a novim i mladim poduzetnicima ćemo dati podršku, kroz suradnju u obliku partnerstva i rješavanja onih poteškoća na koje nailaze. – Da je ova akcija dokaz potencijala našeg kraja, rekao je i župan Alojz Tomašević, i naglasio da je ključ razvoja i opstojnosti Zlatne doline proizvoditi kvalitetno i kupovati hrvatsko, čime otvaramo nova radna mjesta i zadržavamo stanovništvo da ne odlazi iz ovog kraja.

Današnja ponuda na Trgu bila je doista bogata, a i kupovalo se, posebno proizvodi koje ne susrećemo često na policama marketa. 

Dječji vrtić Šareni svijet danas je obilježio dva važna događaja, proslavio je svoj prvi rođendan te ispratio djecu koja će ove jeseni prvi puta sjesti u školske klupe.

Polaznici vrtića od svojih su se malih prijatelja oprostili pjesmom, plesom, igrokazima i recitacijom. Bilo je tu svega, suza i smijeha, a najvažnija je bila dobra atmosfera koju su priredili mališani, izvlačeći osmijeh na lica ponosnih roditelja.

 U ime gradonačelnika Vedrana Neferovića priredbi su prisustvovali njegov zamjenik Mario Pilon te Željko Jakopović, zamjenik župana, uživajući u radostima koju pružaju djeca.

                          Grb RH.png

         REPUBLIKA  HRVATSKA
GRADSKO IZBORNO POVJERENSTVO
                GRADA  POŽEGA
 
Na temelju članka 86. Zakona o lokalnim izborima („Narodne novine“ broj144/12, u daljem tekstu: Zakona), nakon provedenih lokalnih izbora 19. svibnja 2013. godine i drugog kruga izbora 02.lipnja 2013.godine, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Požege, na sjednici održanoj dana 06. lipnja 2013. donijelo je slijedeću
 
O D L U K U
 
Rezultati drugog kruga izbora za gradonačelnika Grada Požege , održani dana 02. lipnja 2013. su konačni, a za gradonačelnika je u drugom krugu izbora izabran kandidat Vedran Neferović.
 
Obrazloženje
 
Na odluku Gradskog izbornog povjerenstva o rezultatima drugog kruga izbora za gradonačelnika Grada Požege , koji su održani 02. lipnja 2013. nije bilo prigovora, tako da su ti rezultati konačni.
 
          U Požegi dana 06. lipnja 2013.
                                                                                                                                                          Predsjednik:
                                                                                                                                                           Mile Soldo
Ponedjeljak, 02 Prosinac 2013 17:30

Predstavljen "Aurea fest Požega 2014."

„Idemo u Požegu" slogan je novog požeškog festivala predstavljenog danas na skupštini Turističke zajednice. Festival pod simboličnim nazivom „Aurea fest Požega 2014." trajao bi sedam dana i sastojao se od devet različitih festivala koji bi Požegu oživjeli na jednoj novoj, drugačijoj razini.

Bogata ponuda „Aurea festa" započela bi 1. rujna Festivalom običaja koji bi promovirao slavonske običaje, od berbe kukuruza do slavonskih svatova, drugi dan festivala bio bi Festival mode i nakita, dok je treći dan rezerviran za ulične svirače i mađioničare. Festivalom plesa započeo bi četvrti dan, a za kraj dana predviđen je Festival dj-a i mc-a, s ciljem približavanja mlađoj publici.

,Zlatne žice Slavonije naziv je festivala koji će se održati petoga dana, a popularizirat će glazbu kontinentalnog izričaja u stilovima folk pop, pop i pop rock, dok će idući dan biti posvećen tamburaškoj glazbi. Festival koreografiranog folklora održao bi se sedmi dan, a tijekom svih festivalskih dana posjetitelji će moći uživati u Festivalu vina i gastronomije s posebnim programom.

Veliko vijeće i Organizacijsko-umjetničko vijeće zaduženi su za organizacijsku stranu festivala.

– Radi se o provjerenim ljudima, profesionalcima u svom poslu koji su se već dokazali tijekom proteklih desetljeća i koji sigurno imaju određeni utjecaj, svako u svome poslu. Veliki je ovo napredak za budućnost jer smo ljude birali isključivo po profesionalnom postignuću kako bismo napravili što veći iskorak u odnosu na sve uobičajeno što se smatra festivalom – rekao je Veljko Škorvaga, glavni nositelj ovog projekta.

- Ovakav tip festivala zahtijeva cjelogodišnju promidžbu, ali s druge strane otvara se prema svim stručnim ljudima koji žele dati svoj obol u tome da on bude što kvalitetniji i prepoznatljiv te da se tim ljudima da prostor za kreaciju – riječi su kojima je gradonačelnik Vedran Neferović pozdravio ovaj novi festival koji bi potaknuo stvaranje jednog novog branda i izašao van dosadašnjih okvira.

Aurea fest predstavio bi Požegu i Slavoniju u jednom novom svijetlu, sa svim njezinim bogatstvom i čarima, privlačeći ljude kako iz ostalih krajeva Hrvatske tako i iz inozemstva.