Mario Križanac

Mario Križanac

U periodu od 11.8.-13.8.2019. godine (nedjelja-utorak) postoji UMJERENA (nedjelja i utorak) i VISOKA (ponedjeljak) opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje stanovnika za područje naše županije! Ako putujete, pratite upozorenja za područja u koja idete!

Toplinski udar je iznenadni kolaps organizma, a nastaje zbog, često naglog, prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi znojenjem i temperaturu održi u normalnim granicama radi ekstremno visoke vanjske temperature odnosno vremenske pojave toplinskog vala.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju što utječe na zdravstveno stanje sveukupnog stanovništva. Pravovremene mjere mogu smanjiti broj oboljelih i umrlih od vrućina, što znači da treba biti spreman ublažiti moguće negativne posljedice po zdravlje i trenutno djelovati.

Cijelo vrijeme dok traju velike vrućine pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova.

Rashladite svoj dom

Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu između 8.00 i 10.00 sati, u 13.00 sati i noću nakon 22.00 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina ili ako imate kronične zdravstvene probleme.Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža (ako je to moguće).Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i rolete (ako ih imate), naročito one koji su okrenuti prema suncu. Zatvorite sva umjetna svijetla i što je više moguće električnih uređaja.Stavite zaslone, draperije, tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce.Objesite mokre ručnike kako bi rashladili zrak u prostoriji. No, nemojte zaboraviti da se time povećava vlažnost.Ako imate uređaj za rashlađivanje (air-conditioning) zatvorite vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno.Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura iznad 35 °C neće spriječiti bolesti vezane uz velike vrućine. Važno je piti dovoljno tekućine.

Klonite se vrućine

Sklonite se u najhladniju prostoriju Vašeg stana/kuće, posebno noću.Ako Vaš stan/kuću ne možete držati hladnim, provedite 2-3 sata dnevno u hladnom prostoru (npr. javna zgrada koja je hlađena).Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana.Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi činite to u najhladnije doba dana, što je obično u jutro između 4.00 i 7.00 sati.Potražite sjenu.Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućineTuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi.Druga mogućnost je je zamatanje u hladne mokre ručnike, hladiti se mokrom spužvom, kupke za noge, itd.Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale.Koristite laganu posteljinu, plahte, po mogućnosti, bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline.Pijte redovito i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.Jedite češće male obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.

Pomognite drugima

Posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Osjetljive osobe mogle bi zatrebati pomoć tijekom vrućih dana.

Razgovarajte o toplinskom udaru s Vašom obitelji. S obzirom na svoje zdravstveno stanje i aktivnosti svaki član obitelji treba znati koje mjere zaštite mora poduzeti.

Ako je netko koga Vi poznajete pod rizikom pomognite mu da dobije savjet i podršku. Starije osobe i bolesnike koji žive sami treba posjetiti barem jednom dnevno.

Ako uzimaju lijekove, provjerite s liječnikom koji ih liječi kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

Položite tečaj prve pomoći kako bi naučili što poduzeti u slučaju toplinskog udara i ostalih hitnih stanja. Svatko mora znati kako reagirati.

Ako imate zdravstvene probleme

Držite lijekove na temperaturi ispod 25 °C ili u hladnjaku (pročitajte upute o skladištenju lijeka u uputi o lijeku).

Tražite savjet liječnika, ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova.

Ako se Vi ili drugi oko Vas osjećaju loše

Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju; što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu;

Popijte vodu ili voćni sok da nadoknadite tekućinu;

Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon provedenog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu, pijte tekućinu koja sadrži elektrolite, a u slučaju da grčevi ostanu prisutni duže od jednog sata potrebna je medicinska pomoć;

Savjetujte se s liječnikom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.

Ako neki član Vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), grčeve i/ili su bez svijesti odmah zovite liječnika/ hitnu pomoć.

Dok čekate na liječnika/hitnu pomoć smjestite njega/nju u hladnu prostoriju u vodoravan položa,j podignute mu/joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem, kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz ventilator i špricanje kože vodom temperature 25–30°C. Mjerite temperaturu tijela. Nemojte dati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj.

I ne zaboravite naše vatrogasce te nemojte paliti vatru na otvorenom dok traju ovakve vrućine !!!

Važni brojevi:

Hitna pomoć – 194 (za cijelu Hrvatsku)
Centar 112 djeluje kao jedinstveni komunikacijski centar za sve vrste hitnih situacija.

Četvrtak, 25 Travanj 2019 10:32

Silvija Sertić (HDZ)

Gotovo četiri stotine natjecatelja sudjelovalo je na jučerašnjem Prvenstvu Hrvatske u polumaratonu u organizaciji Atletskog kluba Požega. Uz polumaraton, organizirana je i utrka građana na 5 km te utrke za djecu i to u kategorijama: predškolske djece, učenika od 1.-4. razreda te za učenike od 5.-8.razreda.

Prvenstvo je otvorio gradonačelnik Požege Darko Puljašić te poželio svim sudinicima puno sreće u natjecanju i ugodan boravak u Požegi.

Na utrci su sudjelovala 394 natjecatelja iz Hrvatske (379) i šest zemalja, Bosne i Hercegovine (4), Kenye (4), Srbije, (2), Norveške (2), Mađarske (2) i Slovačke (2).

Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Požega nositelj je projekta „LIPA – lokalna inicijativa za poduzetničku aktivaciju“. Projekt sufinancira Europska unija u stopostotnom iznosu od 1.225.469,67 kuna iz Europskog socijalnog fonda, iz programa Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III, a u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2016. - 2020.
Danas je u prostoru HKG Županijske komore Požega održana početna konferencija projekta, kojoj su prisustvovali članovi Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Požeško-slavonske županije.
Cilj projekta je utjecati na povećanje zaposlenosti aktivacijom poduzetničkih potencijala nezaposlenog stanovništva Požeško-slavonske županije. U tu svrhu provest će se niz aktivnosti za čiju su provedbu zaduženi nositelj projekta i projektni partneri: Grad Požega, Lokalna razvojna agencija – Poduzetnički centar Pakrac d.o.o., Poduzetnički centar Pleternica d.o.o., Pučko otvoreno učilište Obris, Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije i Veleučilište u Požegi.
- Drago mi je da smo se svi uključili u ovu dobru priču. U gradu Požegi trenutno je u izgradnji završna faza Poduzetničkog inkubatora, Pakrac i Pleternica sa svojim inkubatorima već su pokazali kako to može dobro funkcionirati. Mi radimo i jednu Poduzetničku zonu što je trenutno dobro za poduzetništvo, ali u ovom dijelu Grad Požega sudjeluje u projektu za budućnost, budućnost za četiri osnovne škole na našem području, za mlade koji tek trebaju razmišljati o poduzetništvu i postati poduzetnici. Moramo raditi na tome da mladima usadimo ideju kako nije teško postati poduzetnik, moramo ih educirati i razviti u njima onaj tradicionalni duh poduzetništva koji je Požega imala kao poznati obrtnički grad s puno kvalitetnih obrtnika i poduzetnika. Mladi trebaju željeti, htjeti i moći, a mi ćemo im i kroz ovaj projekt pokazati kako – to je ono što je naš cilj, jer lokalna samouprava mora se potruditi da taj duh poduzetništva ponovo zaživi u punoj snazi. - rekao je gradonačelnik Požege Darko Puljašić.
Glavna ciljna skupina projekta su nezaposlene osobe, njih osamdeset i sedam za koje se nudi niz mogućnosti poput osposobljavanja za pčelara/ku, računalnog operatera/ku, programera/ku web aplikacija, edukacije o financijskoj pismenosti te prekvalifikacije za zanimanje vozač/ica sa stjecanjem C kategorije. Predstavnici projektnih partnera čine mobilni tim koji će provesti kampanju promoviranja poduzetništva pod nazivom „Pokaži potencijal“. Kroz kampanju će biti održana motivacijska predavanja o poduzetništvu u šest većih mjesta u županiji. Zainteresiranim nezaposlenim osobama će se projektom zatim omogućiti stručna individualna savjetovanja kako bi testirali svoju poduzetničku ideju.

Ponedjeljak, 19 Ožujak 2018 09:36

Anketa - brendiranje grada Požege

Dragi čitatelji,

Grad Požega će ove godine po prvi put dobiti cjelovito brendiranje i novu kreativnu strategiju promocije Požege kao turističkog odredišta. Kao što ćete vidjeti, brandiranje nisu samo lijepi logo i simpatičan slogan. Brendiranje, ako je zaista dobro, mora prenijeti našu priču o Požegi. Priču koja pokazuje što je to posebno i drugačije u našem gradu i zašto su baš Požežani najbolji domaćini za fešte i kulturu, sport, obrazovanje, kvizove ili druženja uz odličnu hranu i piće!

Želimo čuti vaše mišljenje o Požegi i svemu onome što smatrate da trebamo istaknuti kada predstavljamo naš grad. U svrhe istraživanja, zamolit ćemo vas da zaigrate malu igru. Zamislite da je Grad Požega živa osoba, i još k tome žena. Njene godine ostavljamo na izbor vašoj mašti, a nas zanima kakva bi to osoba, po vašem mišljenju, Požega bila. Jeste li nam spremni opisati ovu slavonsku ljepoticu?

Hajdemo popričati s Požegom! 

 

ANKETA...

Utorak, 13 Ožujak 2018 07:34

Obavijest o zamućenju vode

Zbog naglog topljenja snijega i padalina došlo je do zamućenja izvorišta vode, a time i zamućenja vode za piće iznad maksimalno dopuštene koncentracije u vodoopskrbnom sustavu Požeštine.
Djelatnici Tekije d.o.o. pojačano prate stanje na cijelom području, lokaliziraju područje zamućenja, rade na ispiranju mreže, pojačano kloriraju i promptno reagiraju na sve pozive korisnika.
Molimo građane, da ukoliko primijete zamućenje vode da vodu ne koriste za piće bez prokuhavanja.

Sve ostale informacije se mogu dobiti na dežurni telefon 0800 200-088.

Obavijest Tekije d.o.o...

Petak, 01 Rujan 2017 20:49

Odgađa se finalna večer festivala

Zbog vremenskih neprilika sve aktivnosti i završna večer Aurea Festa pomiče se za nedjelju 3. rujna kada se očekuje ljepše vrijeme te kvalitetnija izvedba programa.

Ujedno, zahvaljujemo se svim gostima, građankama i građanima na razumijevanju te očekujemo što veći odaziv u nedjelju 3.rujna, kada će početak svih aktivnosti festivala biti u isto vrijeme i na istim lokacijama kako je planirano za subotu.

 

Od osnivanja Ureda za europske integracije Grad Požega prijavio se na svaki dostupan natječaj. Do sada su korišteni pretpristupni fondovi na koje su se mogli aplicirati gradovi, općine, županije i svi ostali dionici. Trenutno su u provedbi „soft“ projekti „Petica za dvoje – III. faza“ na kojemu je Grad Požega nositelj te projekt „Obrok za 5“ na kojemu je Grad partner. Kada se govori o infrastrukturnim projektima, trenutno se u provedbi nalazi projekt Energetske obnove područne škole u Vidovima te Centra za posjetitelje „Požeška kuća“.

U ovom trenutku Grad Požega ima 87,5 milijuna kuna potpuno spremnih projekata koji čekaju provedbu ili natječaj, dok je od 2013. godine do danas provedeno nekoliko desetaka projekata u vrijednosti 22 milijuna kuna.

Popis svih projekata možete pogledati u tablici ispod.

 GODINA   NAZIV PROJEKTA   ODOBRENA SREDSTVA   IZVORI SREDSTAVA 
  2013.  Spomenik fra Luki Ibrišimoviću   100.000,00  Ministarstvo kulture
  2014.  Menadžeri poslovnog razvoja  1.844.413,26  IPA predpristupni fond 
   Požeška kuća - I. faza  500.000,00  Ministarstvo turizma
   Petica za dvoje  1.399.709,55  Europski socijalni fond
   Sanacija igrališta sportsko-školske namjene  1.500.000,00  Ministarstvo regionalnog razvoja
   Rekonstrukcija Gradske knjižnice  1.500.000,00  Ministarstvo kulture
   Energetska obnova obiteljskih kuća  990.000,00  Fond za zaštitu okoliša
   Energetska obnova Gradske knjižnice  1.100.000,00  Fond za zaštitu okoliša
   Aurea fest Požega  30.000,00  Hrvatska turistička agencija
   Multifunkcionalni centar za osobe s invaliditetom  1.165.144,80  IPA predpristupni fond
   Energetska obnova dvorane Grabrik  566.000,00  Fond za zaštitu okoliša
 2015.  Požeška kuća - II. faza  436.100,00  Ministarstvo turizma
   Petica za dvoje - II. faza  1.627.912,50  Europski socijalni fond
   Rekonstrukcija Gradske knjižnice  1.500.000,00  Ministarstvo kulture
   Rekonstrukcija i dogradnja Gradske knjižnice i čitaonice  828.000,00  Fond za zaštitu okoliša
   Spomenik fra Luki Ibrišimoviću  50.000,00  Ministarstvo kulture
   Energetska učinkovitost O. Š. D. Cesarić i Dom Golobrdci)  458.648,50  Fond za zaštitu okoliša
   Sufinanciranje sufinanciranja "Petica za dvoje - II. faza"  91.303,10  Europski socijalni fond
   Aurea fest Požega  20.000,00  Hrvatska turistička agencija
   Cjeloviti obrok za odličnu koncentraciju  93.646,25  Ministarstvo socijalne politike i mladih
   EKO VOĆNJAK - Proizvodnja voća na ekološki način  1.299.486,59  Europski socijalni fond
   Dizajn za inkluziju  1.100.000,00  IPA predpristupni fond
   Obuka neplivača i usavršavanje plivačkih tehnika za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi  52.880,00  Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta
   Thallerov ljekoviti hram  120.000,00  Ministarstvo turizma
 2016.  Rekonstrukcija zgrade za Gradsku knjižnicu  1.500.000,00  Ministarstvo kulture
   Projekt energetske obnove osnovne škole Antuna Kanižlića u Vidovcima  751.572,50  Ministarstvo graditeljstva + Fond za zaštitu okoliša
   Ljubavna promenada - Stari grad  45.000,00  Hrvatska turistička agencija
   Pomoćnici u nastavi - III faza  1.504.970,00  Europski socijalni fond
  SVEUKUPNO:    22.174.787,05  
       

Požeški je gradonačelnik Vedran Neferović danas u prijepodnevnim satima posjetio požeško prigradsko naselje Komušinu, gdje su ga dočekali predsjednik mjesnoga odbora Čedomir Ćulubrk, njegov zamjenik Ivo Blažević te još nekoliko mještana, koji su čelnoga čovjeka Grada Požege upoznali s problemima njihova naselja, inače udaljenoga oko 5-6 kilometara od središnjega gradskoga trga.

- Znam da vam je asfalt glavni i najveći problem i tako je, nažalost, oduvijek. Nije realno obećati vam asfalt sada, no sigurno je da ćemo tražiti način za sufinanciranje, pogotovo kada na red dođu europski fondovi koji će pomagati izgradnju cesta, a dotad ćemo vam nastojati riješiti druge stvari. Primjerice, na proljeće ćemo vam provesti javnu rasvjetu kroz cijelo selo, mislim da je to realno. Već smo, doduše, jednim zahvatom od proljetos, kada smo javnu rasvjetu uveli u vama susjednu gradsku Ulicu Komušinski put, s tri rasvjetna stupa ušli i u Komušinu. Dakle, infrastruktura je tu, sada moramo samo isprojektirati njezin nastavak i osvijetliti cijelo selo, što vam je isto vrlo važno - kazao je gradonačelnik Neferović.

Nastavit će se uređivati poljski putovi, pojačano održavati cesta i putni kanali, a konačno će se nakon godina čekanja ići u postavljanje ograde oko cijeloga mjesnoga groblja. Lani je Komušina, podsjetimo, prvi put dobila i autobusno stajalište s nadstrešnicom, a postavljene su i table s nazivom sela, na ulazu i izlazu iz toga prigradskoga naselja. Ove im je godine, pak, Grad nabavio i trimer za košnju travnatih površina.

Prema jutros objavljenim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, a na temelju 100% obrađenih redovitih biračkih mjesta, HDZ će u Saboru imati 61 mandat, Narodna koalicija 54 mandata, MOST nezavisnih lista 13, Živi zid 8 mandata, IDS 3 mandata, Koalicija rada i solidarnosti Milana Bandića 2, a HDSSB i NL Glasnović po 1 mandat.

Na području cijele V. izborne jedinice, koja obuhvaća Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko srijemsku županiju, 12 je gradova i 59 općina te ukupno 324.523 birača. U V. izbornoj jedinici najviše glasova dobio je HDZ - 47,11%, Narodna koalicija 25,22% i Most 9,50%, Živi zid 5,46%. U cijeloj V. izbornoj jedinici na izbore je izašlo 51,68 posto birača koji su najviše glasova, 18 405 ili 23,01%, dali nositelju liste Zdravku Mariću. Darko Puljašić je dobio 5 444 glasa (7,04%), Antonija Jozić 1807 glasova (2,33%), a Franjo Lucić 1746 glasova (2,25%).