Mario Križanac

Mario Križanac

Nedjelja, 10 Srpanj 2016 14:46

Otvoreni novi Gradski bazeni u Požegi

Nakon 63 godine, Požega je napokon dobila nove i suvremene Gradske bazene. Svečanim rezanjem vrpce simbolično je otvorena sezona kupanja na zadovoljstvo svih građana Požege, ali i onih ih okolice. Svečanosti otvaranja nazočili su brojni gosti i uzvanici – zastupnik u EU parlamentu Andrej Plenković, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, saborski zastupnik Franjo Lucić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, pomoćnik ministra regionalnog razvoja Davor Huška, gradonačelnici i načelnici iz Požeško-slavonske i susjednih županija te predstavnici kulturnog, sportskog i gospodarskog života.

- Ovo prvo ulaganje nakon 63 godine od kada je Požega dobila svoje bazene vrijedno je 13 milijuna kuna i bilo ga je potrebno provesti zbog standarda i vremena u kojemu živimo, zbog naših sugrađanki i sugrađana, zbog naše mladosti u gradu i svih onih aktivnosti koje se dugi niz godina provode na Gradskim bazenima, a sada će ih biti moguće realizirati na ovom modernom objektu kojim ćemo se s pravom ponositi. Sada imamo bazene s najvišim stupnjem sigurnosti i higijene, bazene s odbojkaškim i košarkaškim terenima, s uređenom okolinom i drugim pripadajućim sadržajima. Kao i na nizu drugih gradskih objekata, podižemo standard i kvalitetu i ponašamo se odgovorno prema imovini i građanima Požege.

Na mjestu dosadašnjeg dječjeg bazena izgrađen je novi bazen dimenzija 25x12 metara, dok je novi olimpijski bazen standardne veličine 50x25 metara. Novi bazen ima filtere za vodu i pročišćivaće te se neće morati prazniti kao do sada. U sklopu kompleksa Gradskih bazena napravljeno je košarkaško i odbojkaško igralište, izgrađene su nove svlačionice, sanitarni čvorovi i ugostiteljski objekt te 54 nova parkirna mjesta.

- Preuzeo sam odgovornost za ovu investiciju i izražavam zadovoljstvo izvođačem radova, projektantima, nadzorom, službama Grada Požege i svima koji su sudjelovali u ovoj izgradnji u pretekla tri mjeseca pa i u onom prethodnom periodu kada smo tražili način kako zatvoriti financijsku konstrukciju za ovaj objekt. Svi vi koji ste danas došli svjedoci ste da je ovo doista jedan reprezentativan objekt koji poboljšava kvalitetu životu u našem gradu, koji čini Požegu upravo onakvom kakva jest – mali europski grad kontinentalne Hrvatske koji pruža posjetitelju brojna blaga sa svojim gostoljubivim i srdačnim ljudima u čudesnoj kulisi mirne i zelene netaknute prirode.

Posjetitelje danas očekuje bogat sportsko-zabavni program - turnir u košarki i odbojci na pijesku te aqua aerobik koji vodi UO Plesna radionica Ilijane Lončar i koncert Lane Jurčević u večernjim satima. Cijena  ulaznice je 15 kuna, a sav današnji prihod namijenjen je za liječenje djevojčice Anamarije Bešlić iz Golobrdaca koja ima zloćudni tumor na mozgu.

Požeško – slavonsku županiju danas su posjetili zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić pri čemu su održali radni sastanak sa županom Alojzom Tomaševićem, gradonačelnikom Grada Požege Vedranom Neferovićem te ostalim gradonačelnicima i načelnicima, a potom prisustvovali svečanom otvorenju novih gradskih bazena u Požegi.

Na sastanku se razgovaralo o trenutnom stanju u Požeško – slavonskoj županiji, budućim projektima i suradnji, prvenstveno s Ministarstvom regionalnog razvoja.

- Sve jedinice lokalne samouprave na ovom području imaju puno spremnih projekata za financiranje iz EU fondova. Kao ministar koji dolazi iz Slavonije doista imam volju i želju pomoći ovdje u Slavoniji, jer ovdje se radi o vrlo kvalitetnim projektima koji zaslužuju pozornost i mogu biti važni za razvoj ovog područja. Danas otvaramo bazene, a nadam se i da će se uskoro riješiti i pitanje studentskog doma. Tu Grad Požega čini maksimalno što može da i taj dio priče riješimo. Ima još puno projekata koji se mogu riješiti i tako pomoći razvoju gradova i općina s područja Požeško - slavonske županije - rekao je ministar Tolušić.

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković istaknuo je važnost ravnomjernog razvoja svih dijelova Hrvatske.

- Veliko mi je zadovoljstvo da se danas otvaraju bazeni i čestitam na aktivnom pristupu da se pronađu načini financiranja. Mislim da je to jedna velika dodatna vrijednost za stanovnike Požege i cijeloga kraja. Siguran sam da će i ono što se financira sredstvima domaćih kreditnih institucija, ali i cijela ova aktivnost koju radi Ministarstvo regionalnog razvoja pomoći da se i ta sredstva kvalitetno apsorbiraju te da u cijelosti iskoristimo članstvo u Europskoj uniji za ravnomjeran regionalni razvoj što je osobito važno za Slavoniju i Požeško-slavonsku županiju - poručio je Plenković.

Foto: Slavonski.hr

Svečana sjednica.

Na Svečanoj sjednici se ne piše zapisnik.

Ovotjedna, peta po redu korizmena tribina što je već tradicionalno organizira Požeška biskupija, ugostila je poznatog hrvatskog novinara, televizijskog voditelj i kolumnista Tihomira Dujmovića. O njegovom životu i radu govorio je Miroslav Paulić, profesor Katoličke gimnazije u Požegi.
- Da nas je u povijesti bilo više upravo bi milosrđe nakon svakog rata prije dovelo do cjelovitog mira i tu povijesnu istinu valja imati trajnu na umu kada promišljamo o milosrđu pogotovo u ove dane. Pravog mira bez oprosta zapravo nikada nije ni bilo, iako je teško i gotovo nezahvalno zapravo govoriti o milosrđu nakon Domovinskog rata jer je katarza kod naših agresora vrlo rijetka prilika. Svaki pobjednik treba biti milosrdan i na naše iskazano milosrđe nakon Domovinskog rata valja biti ponosan – rekao je Dujmović nastavivši priču o komunistima i partizanima 1945.

- Milosrđe u politici uvijek treba čitati i kao ljudskog i kao humanost koja uvijek daje ploda, pitanje je samo imamo li vremena čekati. Iznimke su tu da potvrde ovo pravilo, ali i da podsjete na vlastitu učinkovitost. Relativno nedaleko od Požege, između Lipika i Pakraca, u jeku Domovinskog rata je na tadašnjoj ratnoj tako zvanoj „ničijoj zemlji“ ostala jedna bolnica duševnih bolesnika, redom pripadnika srpske nacionalnosti. Kao predstavnik Vlade dr. Andrija Hebrang je tražio od srpske vojne strane da zbrinu bolesnike i da im pruže pomoć jer su im bili bliži. Odgovoreno mu je da ih za njih nije briga. Tada je više od 200 bolesnika srpske nacionalnosti hrvatska vojska pod kišom metaka spašavala – ispričao je Dujmović, dodavši kako su za ne informiranost hrvatske javnosti o ovom nesvakidašnjem ratnom događaju krivi upravo hrvatske medije.
Dujmović je govorio i o svojoj novoj knjizi „Hrvatska u raljama djece komunizma" koja broji 12 poglavlja i bavi se detaljnom analizom donedavne vlasti Kukuriku koalicije i tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića.

Osnovna škola „Julije Kempf“ kroz koji će tjedan biti bogatija za još jedno dječje igralište, i to ne bilo kakvo. Riječ je o igralištu koje će imati specijalizirane sprave za djecu s posebnim potrebama, a moći će ga koristiti sva djeca, ne samo učenici Kempfove škole. Igralište je vrijedno 191 tisuću kuna pri čemu je Grad Požega osigurao 38 tisuća kuna, dok je ostatak donirala Nova TV.

- Ovo je prvi prostor prilagođen za djecu s posebnim potrebama u gradu Požegi i naša želja je bila djeci osigurati sigurne sprave i siguran prostor za igru. Zajedničkim naporom ravnateljice i Grada Požege došli smo do ljudi koji su nam htjeli izaći u susret i ovdje će uskoro iz donacije biti napravljeno igralište. Vjerujem da će ono pomoći u kvalitetnijem boravku i izvođenju nastave i slobodnog vremena djeci koja pohađaju OŠ „Julije Kempf“ – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović prilikom današnjem obilaska radova.

Svoje zadovoljstvo novim dječjim igralištem izrazila je i ravnateljica škole Kornelija Sabljak Kraljević.

- Budući da je OŠ “Julije Kempf” jedina škola u Požeško-slavonskoj županiji koju pohađaju učenici s većim teškoćama u razvoju, naš plan je bio prikupiti sredstva za izgradnju dječjeg igrališta za učenike s posebnim potrebama i vrlo smo sretni što smo to uspjeli. Pozivam sve na svečano otvaranje 10. ožujka povodom obilježavanja Dana grada – poručila je ravnateljica.

Utorak, 05 Siječanj 2016 13:14

20. sjednica Gradskog vijeća 2015.

20. sjednica Gradskog vijeća održati će se u utorak 5. siječnja 2016. godine u 16:00 sati.

Za sjednicu je predlažen slijedeći

D N E V N I  R E D

 - Prijedlog Zaključka o poslovnom prostoru u vlasništvu Grada Požege (u naravi Odmaralište u Baškoj, Emila Geistlicha 44).

Utorak, 05 Siječanj 2016 13:13

19. sjednica Gradskog vijeća 2015.

19. sjednica Gradskog vijeća održati će se u četvrtak 3. prosinca 2015. godine u 16:00 sati.

Za sjednicu je predlažen slijedeći

D N E V N I  R E D

- izvod iz zapisnika sa 18. sjednice Gradskog vijeća Grada Požege

1. a) Prijedlog Proračuna Grada Požege za 2016. godinu sa Projekcijama za 2017. i 2018. godinu i Planom razvojnih programa Grada Požege za 2016. - 2018.
    b) Prijedlog Programa rada Upravnih tijela Grada Požege za 2016. godinu
2. Prijedlog Odluke o izvršavanju proračuna za 2016. godinu
3. a) Prijedlog Programa javnih potreba u kulturi u Gradu Požegi za 2016. godinu
    b) Prijedlog Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju u Gradu Požegi za 2016. godinu
    c) Prijedlog Programa javnih potreba u sportu u Gradu Požegi za 2016. godinu
    d) Prijedlog Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi u Gradu Požegi za 2016. godinu
    e) Prijedlog Programa javnih potreba u turizmu i ostalih udruga i društava građana u Gradu Požegi za 2016. godinu
4. a) Prijedlog Odluke o mjerilima i načinu rasporeda sredstava komunalne naknade za komunalne djelatnosti za 2016. godinu
    b) Prijedlog Programa izgradnje objekta i uređaja komunalne infrastrukture za 2016. godinu
    c) Prijedlog Programa održavanja komunalne infrastrukture i Opsega radova na održavanju uređenog građevinskog zemljišta u Gradu Požegi i prigradskim naseljima za 2016. godinu
5. Prijedlog Odluke o rasporedu sredstava naknada za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru za 2016. godinu
6. Prijedlog Odluke o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranka i članova izabranih s liste grupe birača zastupljenih u Gradskom vijeću Grada Požege za 2016. godinu
7. Prijedlog Odluke o zaduženju Grada Požege u 2016. godini
8. Prijedlog Odluke o sklapanju Sporazuma o bratimljenju Grada Crikvenice i Grada Požege
9. Prijedlog Odluke o davanju prethodne suglasnosti na Statut
    a) OŠ Antuna Knižlića
    b) OŠ Dobriše Cesarića
    c) OŠ Julija Kempfa
10. Prijedlog Odluke o sklapanju sporazuma u svezi uređenja suvlasničkih odnosa
11. Prijedlog Odluke o uspostavi sustava za zaprimanje obavijesti o nepropisno odbačenom otpadu i evidentiranju lokacija odbačenog otpada
12.Prijedlog Odluke o nerazvrstanim cestama na području Grada Požege
13. Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o visini spomeničke rente na području Grada Požege
14. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnoj naknadi

Utorak, 05 Siječanj 2016 13:13

18. sjednica Gradskog vijeća 2015.

19. sjednica Gradskog vijeća održati će se u četvrtak 3. prosinca 2015. godine u 16:00 sati.

Za sjednicu je predlažen slijedeći

D N E V N I  R E D

- izvod iz zapisnika sa 16. sjednice Gradskog vijeća Grada Požege

1. Izvješće o radu za 2014. godinu tvrtke Komunalac Požega d.o.o.