Utorak, 18 Travanj 2017 14:29

U petak - "Noć knjige" 2017.

| |

Probudi me - stih Dobriše Cesarića, moto je ovogodišnje požeške Noći knjige, što se povodom Svjetskog dana knjige održava u petak, 21. travnja, a koju je danas najavila Aleksandra Pavlović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice.

- „Probudi me“ – zaziva najznamenitiji požeški pjesnik Dobriša Cesarić u pjesmi Pjesma mrtvog pjesnika, oslanjajući se na vječiti odnos između pjesnika odnosno pisca i čitatelja, Naime, kad čitatelj uzme knjigu u ruke, događa se odnos između njega, knjige i pjesnika za koji Cesarić kaže – „Proživjet ćemo oba sve moje stihom zadržane sate, sve sačuvane sne iz davnog doba.“ Upravo to je moto kojim smo se vodili u organizaciji ovogodišnjeg programa Noći knjige – rekle je Aleksandra Pavlović u najavi jednog od sadržajno najbogatijih kulturnih događaja u Požegi. Vrlo bogati program za sve uzraste obećava nastavak uzlaznog trenda, pa bi ovogodišnja Noć knjige mogla bi nadmašiti prethodnu u kojoj je sudjelovalo preko osam stotina posjetitelja.

Moto Noći knjige - Probudi me - pokušava usmjeriti pozornost i na odnos građanina spram kulture. – kaže ravnateljica Pavlović u nakani da se najvećim i najbogatijim programom Knjižnice skrene pozornost građana na ovu ustanovu koja pruža dragocjenu knjižničnu uslugu. Od 18 sati pa sve do oko ponoći posjetitelji će moći odabrati najrazličitije sadržaje vezane uz knjigu – od radionica za djecu, kviza, dva koncerta, recitacija, književnih predstavljanja do izložbi: „Knjige u sjećanju“, Tri filmska velikana“ i „Probudi me“. Ako bi se baš trebao koji program posebno najaviti, onda je to izložba fotografija „Knjiga svaki dan“ odabranih između 220 koje su pristigle na natječaj Knjižnice. Otvorenje izložbe je u 22 sata. Glazbeni program nudi dva koncerta: u 21,30 će nastupiti Eva Cigić na flauti i Leonardo Marković na klaviru. Kulminacija programa mogla bi biti u 22,30 kada je koncert Požežanina Jurice Leikauffa sa svojim bendom, koji će predstaviti prvi samostalni album funk-jazz skladbi „Rush“

U bogatom i raznolikom programu od 18 sati do iza ponoći mnogi će sami prepoznati ono što žele vidjeti i čuti.

Program Noći knjige.

Izvor: Požeški dnevnik