Alati za pristupačnost

19. sjednica - Vijećnička pitanja

Vijećnik Ante Kolić (HDZ):
Postavlja pitanje vezano uz prodaju zemljišta sjeverno od Zrinske ulice. Zanima ga, da li je bilo zainteresiranih osoba za kupnju predmetnog zemljište, koja je početna cijena i sl.
ODGOVOR:
Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić:
Odgovora vijećniku da je u posljednjem tromjesečju prošle godine bio objavljen natječaj s početnom cijenom od oko 600.000,00 kuna na koji je pristigla jedna ponuda od 250.000,00 kuna. Misli da je to bila ponuda obližnje firme koji su predmetno zemljište željeli pripojiti svom zemljištu i proširiti se. Nadalje navodi, da se više nitko nije javio na predmetni natječaj, da je ponuda koju vijećnik spominje bila neprihvatljiva te da natječaj još uvijek nije ponovljen.

Vijećnik Mitar Obradović (SDP):
Postavlja pitanje gradonačelniku, odnosno navodi da je htio postaviti isto pitanje, ali vijećnik Kolić ga je preduhitrio. Potom navodi da je shvatio da natječaj nije ponovljen te ga zanima da li postoji mogućnost da se natječaj „ne provede dok zemljište ne bude parcelirano i dok uz njega ne budu napravljene dvije pristupne ceste, jer je zemljište trenutno male vrijednosti.“ Predlaže izgradnju ceste i preuređenje zemljišta te da se nakon toga „stavi na prodaju.“
ODGOVOR:
Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić:
Odgovara vijećniku: „Kada se gleda tržišno, Grad bi trebao potrošiti, ne znam koliko novaca i izgraditi četiri gradilišta ukupne vrijednosti od cca 100.000,00 eura ili 25.000,00 eura po gradilištu, a za isto neuređeno zemljište moguće je postići cijenu od cca 90.000,00 eura, nije to neka podcijenjena vrijednost. Što se tiče GUP-a i pristupne ceste, da ne bi bilo zabune, to je provedeno u nekom drugom vremenu. Tamo nije bilo ceste niti je sada ima. U GUP-u je ucrtana svojevremeno i jedan od problema s tim zemljištem je - što se nisam dao nagovoriti i tu ću završiti. A što ćemo napraviti, odlučit ću zajedno sa suradnicama i izabrati najpovoljniju varijantu za Grad Požegu. Cijenu spuštati nećemo, to je sigurno.“

Vijećnik Mitar Obradović (SDP):
Postavlja pitanje gradonačelniku vezano uz prisustvovanje vijećnika na sjednici putem video linka te želi da mu se razjasni „čime je to propisano i koji vijećnici mogu na takav način prisustvovati sjednicama Gradskog vijeća. Nadalje navodi da je danas na dnevnom redu točka vezana uz proračun za koju je potrebo 10 glasova i pita koji je razlog da je vijećnica Sertić prisutna na današnjoj sjednici putem video linka, da li je to legalno, legitimno i kojim aktom je to propisano.
ODGOVOR:
Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić:
Odgovara vijećniku da je vijećnica Sertić imala izuzetno tešku operaciju (pogotovo vezano uz kretanje) i da je to razlog zašto danas na može biti fizički nazočna sjednici Gradskog vijeća, a ukoliko istom ne vjeruje, može se priložiti i njena liječnička dokumentacija.
Vijećnik Mitar Obradović (SDP):
Dodaje da na svoje pitanje nije dobio odgovor, da ne sumnja u bolest vijećnice te ponovo pita: Čime je propisano prisustvo vijećnice na video linku koja je bolesna - „Poslovnikom, kojim aktom, kojom točkom.“
Predsjednik Gradskog vijeća, Matej Begić:
Pojašnjava da je navedeno u skladu s člankom 80.a Poslovnika te čita navedeni članak.
Vijećnik Mitar Obradović (SDP):
Dodaje da se navedeni članak ne odnosi na njegovo pitanje.
Predsjednik Gradskog vijeća, Matej Begić:
Potom navodi da će svakom vijećniku omogućiti prisustvovanje sjednicama Gradskog vijeća uživo odnosno sukladno spomenutom članku.
Vijećnik Mitar Obradović (SDP):
Nadalje ističe da će u svezi navedenog tražiti pravno tumačenje, autentično tumačenje, da će osporavati legalnost ove sjednice, pogotovo za točke za koje je potrebna većina glasova svih vijećnika. Također navodi da se ovdje radi o mišljenu predsjednika Gradskog vijeća, da nisu dobili stav struke i da se pročelnica o navedenom pitanju nije očitovala.
Pročelnica Upravnog odjela za samoupravu, Ljiljana Bilen:
Vezano uz postavljeno pitanje odgovora da sukladno Statutu i Poslovniku nije nadležna davati autentična tumačenja.
Vijećnik Mitar Obradović (SDP):
Ponovo navodi da će ispred Kluba vijećnika SDP-a tražiti autentično tumačenje, da li vijećnica koja je bolesna i koja ima liječničku dokumentaciju ili potvrdu može sudjelovati u radu sjednice Gradskog vijeća putem video linka, te zahtjeva da se postupa sukladno zakonu i Poslovniku.

Vijećnik dr.sc. Dinko Zima (SDP):
Postavlja pitanje kada će biti donesena Strategija zelene infrastrukture i zanima ga kada će na red doći uređenje parkova u Požegi.
ODGOVOR:
Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić:
Gradonačelnik odgovora vijećniku da Strategija ne postoji, da istu treba napraviti i da se radi o opsežnom poslu. Potom navodi, da će se u isto krenuti te da ne voli započinjati nešto za što Grad nema dovoljno resursa bez obzira o čemu se radilo. S obzirom na utvrđene planove ističe „i to će doći na red, no sada trenutno imamo tema koje su hitnije i koje moramo obraditi, a nakon toga započet ćemo i sa Strategijom.“

Vijećnik Mitar Obradović (SDP):
Postavlja pitanje zašto mu na osnovu njegova zahtjeva ispred Kluba vijećnika SDP-a nisu dostavljani tonski zapisi od 1. do 17. sjednice Gradskog vijeća Grada Požege, ovoga saziva.
ODGOVOR:
Pročelnica Upravnog odjela za samoupravu, Ljiljana Bilen:u
Odgovara vijećniku da su traženi tonski zapisi dostavljeni drugi ili treći dan od dana podnošenja zahtjeva na e-mail adresu koju je posebnim podneskom dostavila vijećnica Magdalena Turkalj Čorak te da o istom odmah može priložiti dokaz.

Vijećnik Ante Kolić (HDZ):
Postavlja pitanje vezano uz aglomeraciju u Požegi: „Možete li nam reći, u kontekstu događanja s građevinskom firmom u Požegi, kakvo je stanje što se tiče radova aglomeracije s obzirom na ozbiljnost tog projekta i da je on blizu kraja. Bilo bi dobro da ovdje, ukratko, saznamo u kojem je stanju i kako to ide.“
ODGOVOR:
Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić:
Odgovara vijećniku: „Riječ je o glavnom pročistaču otpadnih voda. Tu je bilo poprilično kašnjenje, gledamo to više sa strane, jer su Hrvatske vode te koje vode projekt. Međutim, tu je zajednica ponuditelja Presoflex i slovenski Riko i uspjelo se postići to da Presoflex prepusti drugom iz zajednice da završi projekt bez njih. Riko je angažirao firmu iz Slavonskog Broda te radovi napreduju dosta dobro. Prema najavama Rika, u lipnju bi taj projekt trebao biti završen. S obzirom da je aglomeracija Požega već završena, sa završetkom pročistača to bi bio kraj u cjelini s aglomeracijom.“