Alati za pristupačnost

7. sjednica - Vijećnička pitanja

Vijećnica Dijana Krpan (DP):
Pretpostavljam da ste upoznati s dugogodišnjim problemom grijanja na području najvećeg stambenog područja, Babinog vira. Stanari se i danas suočavaju s problemom povremenog prestanka opskrbe grijanja zbog kvara na toplani, ali i sa visokim računima. Molim da se, ako je ikako moguće, pošto je tvrtka Komunalac u gradskom vlasništvu, poduzme nešto po tome pitanju. U tom kvartu žive pretežno umirovljenici koji imaju mala primanja, a računi se kreću od 1.500 do 2.000 kuna.

ODGOVOR:
Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić:
Dobio sam ovih dana i nekoliko pismenih upita vezanih za ovaj problem. Vidim da je to stvarno problem i sigurno da treba pristupiti njegovu rješavanju. Što se tiče Komunalca i njegova funkcioniranja nadam se da ovdje ne trebam puno objašnjavati. Mi tamo moramo provesti jedno malo dublje restrukturiranje da tako kažem jer nismo zadovoljni. Ja osobno nisam zadovoljan s puno toga što imamo ugovoreno s njim. Dakle Grad to plaća i očekujemo da sve bude u redu i da građani budu zadovoljni - od javne higijene do održavanja grijanja i zgrada na dalje. Što god bih vam sada odgovorio moglo bi izgledati kao izmotavanje, a to ne želim. Mogu samo najaviti da će se pristupiti rješavanju tog problema, no nažalost to neće ove zime biti toliko vidljivo, dok se za sljedeću godinu nadam da nećete imati priliku postaviti ovakvo pitanje.

Vijećnik Mitar Obradović (SDP):
Ja bih postavio pitanje vezano za nedavnu rang listu, vezano za projekt ruralnog razvoja gdje su projekti iz Požege bili kandidirani. Projekat sportske dvorane Vidovci i Mihaljevci. Koliko vidim po rezultatima nismo prošli. Međutim, ono što mene brine kad sam vidio kako izgleda ta rang lista za projekat Dječjeg vrtića u Mihaljevcima 14 je prijavljenih projekata prošlo, mi smo bili na 66. mjestu, znači 52 mjesta ispod crte. Što se tiče Vidovaca, tamo je situacija još lošija, 23 projekta se prihvatljiva, naš projekat je nominiran na 136. mjestu, 113 mjesta ispod crte. Moje pitanje je dakle kada smo ulazili u te projekte, da li smo napravili evaluaciju, da li možemo uopće proći s obzirom n bodove koje Požega može biti jer ipak je urbano mjesto i prigradska naselja koja su uz ožegu ili smo taj projekat toliko loše odradili da nismo bili ni blizu ulasku u nekakav krug prihvatljivih projekata. Što će se dalje događati s tim projektima? Ja sad ne vidim kroz taj ruralni razvoj ako je to ovako mali broj bodova da uopće im smisla kandidirati se.

ODGOVOR:
Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić:
Do sada se nismo ni prijavljivali. Recimo ovako, sada smo barem kupili lutriju pa možda dobijemo na lotu, a do sada je nismo ni kupili pa nismo mogli proći. Niti jedno županijsko središte nije prošlo jer ona skupe premalo bodova zbog prerazvijenosti i jednostavno. To je jedan od natječaja na koji se ide s takvim projektima. Znate da u sljedećem periodu će biti natječaji uz MPO-a, iz mjera oporavka, gdje se isto možemo javiti s takvim projektima. To isto ne znači da ćemo proći, ali bit će neki treći, četvrti … Znam gradove u kojim vi sada imate bazu projekata od 600, 700 milijuna kuna. Oni ne znaju što će od toga proći, ali 200-300 milijuna hoće. Mi bazu projekata nemamo. Pošteno i iskreno, mi imamo dva, tri projekta koji nisu tako veliki, ali su u nekom stanju u kojem ih možemo doraditi i s njima se negdje prijaviti. Dakle, mi smo počeli stvarati bazu projekata i ta dva projekta su isto ušla u tu bazu, a koliko će dugo trajati da oni negdje prođu ne znam. Naš je cilj napraviti desetak, petnaest projekata koji će svi zajedno biti oko 500 milijuna kuna pa ćemo sigurno sa nekim projektima proći, s nekima možda, nekima vjerojatno i nećemo. Čak kada je u pitanju vrtić, to je najizvjesnije da se negdje na nečemu prođe jer to tema koji se sad tretira kao jedan od problema u razvoja hrvatske i koji su prioritetni za rješavanje. Pri kraju nam je i projekt dječjeg vrtića u Požegi i nadamo se da ćemo to negdje na nekom od ovih natječaja koji slijede uspjeti realizirati.

Andreja Menđel, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje:
Pošto je tema na kojoj sam jednim dijelom radila dok sam bila u razvojnoj agenciji. Ovo je prvi puta da se uopće detektiralo da se Požega može prijavljivati na natječaje ruralnog poziva. Znači, ruralni se odnosi na broj stanovnika (manje od 5.000), a Požega ne zadovoljava te uvjete. Ali, na natječaju koji je bio prije nekoliko godina od svih okolnih gradova jedino se Požega nije prijavila. Kroz ovo smo prvi puta vidjeli priliku da se ne baziramo na Požegu nego da idemo na okolno područje, na naselje u kojemu bismo mogli nešto napraviti. Isto tako, detektiran je problem vezan uz kapacitet smještaja djece u vrtićima. Mi bodove gubimo na stupanj razvijenosti jer je Požega u šestom stupnju, postojala je indikativna lista, ali je u pozivu stajalo da ukoliko više jedinicama lokalne samouprave bude imalo jedna broj bodova prioritet imaju one koje nisu do sada konzumirale sredstva ruralnog razvoja. Što se tiče Vidovaca, projekt je bio u fazi do projektiranja zbog poplava kako bismo sačuvali novi objekt koji bi nastao. Znači identična je bila situacija, ali činjenica je da smo se prvi puta pokušali prijaviti na ruralni razvoj. Moglo se to prije i tada je bilo puno više raspoloživih sredstava, a sada pričamo o vrlo malom intenzitetu potpore koji je bio dostupan

Vijećnik Antonio Šarić (MOST):
Postoji zabrinutost građana u Ulici Ante Starčevića. Obzirom da ne mogu izaći iz svojih okućnica zabrinuti su da se radovi ne bi odužili, odnosno da neće biti gotovi u roku u kojemu trebaju biti. Imate li to u vidu i jeste li naučeni prethodnim iskustvom da se izvođači moraju gurati, kao i sve majstore, da završe bilo kakav posao, da to bude u roku?

ODGOVOR:
Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić
Kod te ulice napravili smo posebno veliki korak. U toj ulici je stari vodovodni cjevovod. Dakle, s Tekijom smo sve analizirali i donijeli rješenje kojim će ta ulica, od Zrinske pa sve gore do križanja, dobiti novi vodovod i pješačku stazu. Desnu stranu radi aglomeracija jer su tu stranu oni i raskopali zbog postavljanja kanalizacije. Sada spajaju na tu kanalizaciju i ove šahtove koji će biti na kolniku i u prvih 250 metara radi se podloga u sklopu aglomeracije. Nakon blagdana krećemo s natječajem i radimo asfalt na kolniku i cesti. Drugim riječima, unutar par mjeseci to će biti ulica koja je kompletno rekonstruirana s obje strane pješačka staza, nova cesta, novi vodovod i odvod. Jasno da to ne može biti gotovo danas za sutra, to će malo trajati, ali isplati se strpiti jer će to biti jedna od ljepših i najbolje rekonstruiranih ulica u gradu.

Tomislav Hajpek (SDP):
Do koje faze je stigla izvedba projekta osam retencija kako je u medijima bilo navedeno?

ODGOVOR:
Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić:
Iznenađujuće daleko. Prvo, Vlada je donijela odluku o dodjeli sto milijuna kuna Hrvatskim vodama za rješavanje tih retencija što je početak - bez toga nema ništa. Drugo, završen je natječaj izabrani su projektanti i počelo je projektiranje. To je u ovako kratkom vremenu najviše što se moglo napraviti. Naravno, sve te retencije se neće paralelno raditi tako da one koje su manje bit će prije projektirane i ići će brže. Plan završetka svih retencija je 4 godine. ovako kako sada to izgleda vjerujemo da će biti i napravljeno u tom roku.


Vijećnik Dinko Zima (SDP):
Iz kojeg razloga se Grad nije više uključio u ekološku akciju „Zasadi drvo, ne budi panj“, obzirom na to da su neki gradovi donirali sadnici čak i fizičkim osobama? Ja sam se kao fizička osoba uključio obzirom da sam po struci biolog, dobijem sam poziv zajedno s još tri udruge da dođem posaditi dva stabla. Znači nas pedesetak je trebalo doći da bismo zasadili dva stabla na jednoj lokaciji. Iz kojeg razloga Grad to nije mogao financijski podržati ili eventualno kupiti sadnice, a mjesta za saditi ima na pretek.

ODGOVOR:
Andreja Menđel, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje:
Što se tiče financijske slike i proračuna koji je u tijeku mi smo u ovoj godini oko 70 tisuća kuna dali za sadnju na području grada Požege. Povjerenstvo za hortikulturu određuje gdje će i što saditi i iz njihovog popisa smo izabrali onoliko koliko smo u tom trenutku imali raspoloživih sredstava. Imamo i proljetnu i jesensku sadnju, ne radi se o tome da netko ne želi, već smo se išli uklopiti u financijsku sliku na način da ne probijamo stavke, a i puno toga se odradilo ove godine.

Vijećnik Antonio Šarić (MOST):
Pitanje je vezano uz poslovne prostor u vlasništvu gospodina Strake koji je bio ponudio Gradu da zaokruži cjelinu s muzejskom zgradom. Bio je ovlašteni sudski vještak, gospodin Fumić, procijenio je to na nekih 140 tisuća eura ako se dobro sjećam. Ja znam da ste vi tek nedavno došli i predstavljate Grad, međutim to je jedna institucija i zanima me za koliko je novaca Grad kada je prodavao taj poslovni prostor gospodinu Straki, za koliko novaca ga je prodao i kolika je diskrepancija na to što on sada traži?

ODGOVOR:
Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić:
Ja bih rekao da je velika, prema informacijama koje imam, međutim to je protok puno vremena. Tada su to bile marke, teško je to više uspoređivati. Osim toga, ulaziti sada u nešto što je rađeno prije 25 godina, ne znam koliko bi to bilo usporedivo. Ja bih osobno rekao da je razlika velika, međutim nama to ništa ne pomaže i naš problem to ne umanjuje. Imamo situaciju koju imamo, svi više-manje znate koja je to situacija. Sada kada bih ulazio u te analize prvo bih se pitao kome je palo na pamet da proda 2% gradske zgrade, zgrade gradskog magistrata jer to je sve jedna cjelina. Možemo mi o tome razgovarati i misliti što hoćemo, ali mi sad realno imamo s tim problem koji nekako moramo riješiti i moramo ispraviti to što je napravljeno. U vrlo smo nezavidnoj situaciji da nam se zbog tih nekoliko kvadrata ruši koncepcija cijelog projekta Požeške bolte. Dijelim s vama nezadovoljstvo i ogorčenost situacijom, ali naše jedino rješenje je biti vlasnik cijele zgrade, cijelog prostora. Nemoćan sam napraviti išta osim vama ovo predložiti. Volio bih da me to nije ni dočekalo, da je to riješeno prije.

Vijećnik Mitar Obradović (SDP):
Grad Požega je prošle godine izgubio jedan spor pravomoćnom presudom Županijskom suda u Požegi od tvrtke Promet red veličine od 1 milijun kuna. Grad nije uložio izravni pravni lijek. Imam iskustvo s izravnim pravnim lijekovima i s bivšim gradonačelnikom vezan na tu temu. Bio sam ravnatelj Doma zdravlja, imao sam jedan spor, odvjetništvo je odbacilo moju tužbu, Županijski sud je odbacio, išlo se u izravni spor, dobili smo 700 tisuća kuna. Sada imamo situaciju da smo izgubili 1,2 milijuna kuna. Zanima me temeljem čije procjene Grad nije išao na izvanredni pravni lijek? Radi se o sporu koji je trajao preko 10 godina i vrlo suspektnom predmetu.

ODGOVOR:
Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić:
Činjenica je da nije podnesen nikakav zahtjev nakon te presude i činjenica je da rok za podnošenje takvog zahtjeva davno prošao. Mi smo ovdje da to konstatiramo, riješimo ono što možemo, a teško je ulaziti u povijest. Nadam se da je neko stručno tijelo procijenilo kako treba.