Alati za pristupačnost

Novosti

Blagoslovljen kamen temeljac budućeg Pastoralno-duhovnog centra u Voćinu

Blagoslovljen kamen temeljac budućeg Pastoralno-duhovnog centra u Voćinu

U subotu, 16. rujna 2023. požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je slavlje blagoslova i polaganja kamena temeljca za Pastoralni centar u Voćinu u sklopu bazilike biskupijskog Svetišta Gospe Voćinske. Župnik i rektor voćinske bazilike i Svetišta Ivan Ereiz pozdravio je biskupa Antuna, člana Ureda za gradnju Ivicu Žuljevića, svećenike iz Slatinskog dekanata na čelu s dekanom Draganom Hrgićem, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, požeško-slavonsku županicu Antoniju Jozić, požeškog gradonačelnika Željka Glavića, voćinskog načelnika Predraga Filića, dobročinitelje i voćinske vjernike.

Rektor Ereiz ukratko je prikazao svrhu gradnje Pastoralnog centra, istaknuvši kako će on osigurati prostore za župne potrebe i za pastoral Svetišta, za različite susrete duhovne naravi, među ostalim i duhovne vježbe, kako bi se ostvarivalo plodonosnije poslanje Svetišta. Zatim je rektor zahvalio biskupu Antunu što je od osnutka Požeške biskupije bio pokretač, kako duhovnog tako i materijalnog napretka voćinskog Svetišta. Riječi zahvale uputio je i arhitektu Borisu Vučiću Šnepergeru, stručnom nadzoru i djelatnicima tvrtke „Domogradnja“, kao i dobročiniteljima Ivanu Ergoviću, dugogodišnjem predsjedniku Uprave NEXE d.d., Slavenu Kufneru, predsjedniku Uprave Kufner Grupe, Općini Voćin, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji, gradu Požegi, Slavonskom Brodu i Virovitici, kao i voćinskim vjernicima i hodočasnicima.

Otvarajući slavlje, biskup Antun je rekao da se pridružuje pozdravima koje je rektor Ereiz uputio sudionicima slavlja te je podsjetio okupljene kako gradnja u Voćinu ima sasvim posebno značenje, jer je ovdje tijekom povijesti sve do Domovinskog rata bilo mnogo razgrađivanja, rušenja, razaranja, ubijanja. Istaknuo je kako su to protu Božji čini, jer je On kreativno, stvaralačko biće, koje izgrađuje i uzdržava sve postojeće te ono ne može otići u ništavilo, o čemu nam svjedoči ljepota prirode oko nas, koja je njegovo djelo. Na tragu Božje kreativnosti mi pokušavamo slagati neki svoj mozaik gradnji, koji – da bi bio kreativan i imao čvrstinu – treba biti izvođen u suradnji s Bogom. Kazao je da ovim slavljem želimo posvjedočiti kako i ovaj Pastoralni centar želimo izgraditi uz njegov blagoslov i uz pomoć Isusove Majke, koja je velikom vjerničkom pozornošću i zauzetošću bila suradnica one gradnje koju je Bog ostvario u Isusu Kristu.

Potom je Ivica Žuljević pročitao Povelju o polaganju kamena temeljca Pastoralnog centra u Voćinu, koja između ostalog kaže da će on služiti vjernom narodu Župe Pohoda BDM u Voćinu i štovateljima Gospe Voćinske koji je časte u bazilici njezina Svetišta. Nakon što je biskup položio Povelju u kamen temeljac, zazvao je na nj Božji blagoslov te je on postavljen u temeljni zid zgrade u izgradnji.

Na kraju je biskup Antun zaželio svima koji će doprinijeti na podizanju ovog zdanja da budu potpomognuti Božjom milošću, te raspoloženjem vjere prepoznaju kako služe dubljim dimenzijama gradnje nego li je materijalna.

Izvor: Požeška biskupija