Alati za pristupačnost

Novosti

Film "Miroslav Kraljević", Art Kino

Film "Miroslav Kraljević", Art Kino

Povodom 111. obljetnice smrti znamenitog hrvatskog slikara Miroslava Kraljevića novi program Art kina donosi film koji opisuje njegov život i djelo.

Projekcija filma se održava danas u 19:00 sati u Gradskom kazalištu Požega.

Podsjetimo, rođen 1885. godine, hrvatski slikar Miroslav Kraljević bio je pionir na području suvremene hrvatske umjetnosti. Poznat je po svojim avangardnim metodama i jedinstvenoj estetici, te je imao velik utjecaj na razvoj hrvatske umjetnosti.

Kraljević se, po završetku svojih studija, vraća svojoj obitelji koja se preselila u Požegu, gdje provodi 1910. i dobar dio 1911. U to vrijeme naslikao je najpoznatiji autoportret:   Autoportret sa psom, ali i  mnoge druge poznate portrete, pejzaže i druga djela s rustikalnom tematikom.

Njegove su slike  istraživale teme u rasponu od složenosti ljudskih emocija do ljepote prirode, spajajući konvencionalne metode s avangardnim senzibilitetom. Kraljevićeva želja za stvaralačkom iskrenošću okarakterizirala je njegovu umjetničku perspektivu. Stvorivši bogatu ostavštinu koja i danas služi kao inspiracija umjetnicima i obožavateljima, Kraljevića zasluženo možemo nazvati klasikom hrvatskog slikarstva.