Alati za pristupačnost

Novosti

Najavljen Ivanjski krijes i 44. požeška Kulenijada

Najavljen Ivanjski krijes i 44. požeška Kulenijada

Kako su to činili daleko u prošlosti, Požežani će i ove godine  ljeto dočekati uz simbolično paljenje Ivanjskog krijesa na središnjem gradskom trgu.

Gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić ovim je putem pozvao sve građane da sudjeluju u manifestacijama i dodao kako se Požega uvijek ponosila svojom kulturom i  tradicijom koje promiče kroz događanja poput ovih, naglasivši: „Grad Požega podržava tradiciju ovih manifestacija i ljude koji se trude održati ih vidljivima.“

Program manifestacije koja će se održati pod pokroviteljstvom Grada Požege i u organizaciji Turističke zajednice Grada Požege najavila je Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege, podsjetivši: „Ove manifestacije nisu samo prilika za promociju naše kulturne  i gastronomske baštine, već i za jačanje zajedništva među našim sugrađanima te privlačenje  brojnih posjetitelja u grad.“

Na početku programa za ovaj najduži dan u godini predviđen je nastup pod nazivom “Ples u ljeto“, na kojem će plesati članice i članovi Plesnog studija Marine Mihelčić, Požeške mažoretkinje, UO Plesne radionice Ilijane Lončar i Scenski studio ARTina. U povorci povijesnih postrojbi sudjelovat će gradska glazba Trenkovi panduri, Gradska straža i Odred izviđača Požega uz četiri gostujuće postrojbe. Nakon plesnih točaka, DJ Topa će preuzeti pozornicu i zagrijati atmosferu s popularnim domaćim hitovima. Večer se nastavlja koncertom pjevača zabavne glazbe Joleta.

Nakon Ivanjskog krijesa, 28. i 29. lipnja održat će se 44. požeška Kulenijada na lokacijama Zlatni lug i u šetališnom središtu grada. Požeška kulenijada, koja okuplja najbolje proizvođače iz cijele države,  najstarija je u Hrvatskoj. Bogat program uključuje gastro natjecanja, zabavne sadržaje i edukacije poput predavanja „Proizvodnja tradicionalnih slavonskih mesnih proizvoda na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima“ i sajma „Zlatno ljeto tradicije“, s uvijek dobro posjećenom degustacijom za sve posjetitelje u povijesnoj jezgri grada točno u podne.