Alati za pristupačnost

Novosti

Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, službenici Policijske uprave požeško-slavonske proveli su preventivno-represivnu akciju usmjerenu na nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom. Cilj ove akcije je podizanje razine svijesti svih sudionika u prometu u pogledu skrbi o osobama s invaliditetom.

Bila je to prigoda i za tematski sastanak održan u Gradskoj vijećnici kojemu su prisustvovale pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Maja Petrović, službenica ovlaštena za obavljanje poslova pročelnice Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Jelena Vidović, te policijski službenici i predstavnici udruga osoba s invaliditetom s područja grada Požege i Požeško-slavonske županije.

- Pristupačnost je ključna za osiguravanje jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom. Ove godine smo ugradnjom koso podizne platforme prilagodili prostor Glazbene škole u Požegi. Projekt je u iznosu 80.000,00 kn (10.617,82 eura) sufinanciran sredstvima Ministarstva branitelja. Također, I ove godine kao i prošle pri projektiranju i izgradnji prometnica naročita pažnja dala se za osiguranje parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom. Ono što je i ranije bilo isticano kao problem je činjenica da mnoge novije zgrade u gradu nisu zadovoljavale uvjete pristupačnosti, pa sada kroz nove projekte nastojimo osobama s invaliditetom omogućiti što bolje uvjete, ne samo zakonski minimum. - rekla je Vidović.

Grad Požega podržava rad udruga koje doprinose ostvarivanju prava osoba s invaliditetom. Kroz cjelogodišnje aktivnosti i suradnju s udrugama nastoji se redovito upućivati i poticati javnost na važnost uključivanja osoba s invaliditetom u aktivno i ravnopravno sudjelovanje u društvenoj zajednici te podržavati prilagodbe koje su nužne da se to omogući.

- Izrazito je važno kontinuirano raditi na poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom i zalagati se za društvo jednakih prilika i mogućnosti te edukaciju i socijalnu podršku pridonijeti i olakšavanju ostvarivanja prava i usluga osoba s invaliditetom. Zahvaljujem se svim udrugama koje se zalažu za ostvarivanje ovih prava i poboljšavanju uvjeta za osobe s invaliditetom. Želim vam puno uspjeha u daljnjem rad. Grad Požega će i dalje pružati podršku za ostvarivanje boljih svakodnevnih prilika osoba s invaliditetom. - zaključila je pročelnica Petrović.

PU požeško – slavonska izvijestila je kako su u prošloj godini poduzeli 342 mjere, od čega njih 246 na području grada Požege. Do 1. prosinca ove godine već je poduzeto 287 mjera, odnosno, 210 mjera na području grada Požege.