Alati za pristupačnost

Novosti

Održan 12. županijski kulturni mozaik

Održan 12. županijski kulturni mozaik

U organizaciji Zajednice kulturnih udruga Požeško-slavonske županije, sinoć je održan 12. županijski kulturni mozaik u Gradskom kazalištu Požega uz nastup kulturno-umjetničkih društava.

Uvodne riječi i pozdrave iznijeli su županica Antonija Jozić, gradonačelnik Željko Glavić i predsjednik Zajednice Mirko Čačić. Nakon uvoda, u ime Zajednice kulturnih udruga županici Jozić i gradonačelniku Glaviću uručene su zahvalnice od strane predsjednika Čačića. Natjecanju je nazočila i članica Upravnog odbora hrvatskog sabora kulture gospođa Ana Pirović.  

Gospodin Čačić se zahvalio svima koji su organizacijski i financijski potpomogli održanju natjecanja i poželio sreću svim natjecateljima. Poručio je kako su na svakom mozaiku do sada uvijek bili najvrjedniji sudionici, što će ostati istina sve dok mozaik bude održavan.

„Drago mi je da ste za ovo županijsko natjecanje izabrali Požegu. Pobjednicima koji će predstavljati županiju na državnom natjecanju, želim puno sreće i da dostojno predstave kulturno-umjetničku baštinu Požeško-slavonske županije“ – izjavio je gradonačelnik Glavić.

Županica Jozić zaključila je kako sve zasluge za održavanje kulturne baštine pripadaju upravo ljudima – neprocjenjivom karikom u Požeško-slavonskoj županiji.

Uz mnogobrojne izvođače iz područja plesne, glazbene, orkestralne i literarne djelatnosti ovo je bila prilika predstaviti smotre iz koreografiranog i izvornog folklora. Domaćini su bili folkloraši iz Folklornog ansambla Požega.

Na ovogodišnjem kulturnom mozaiku izabrani su predstavnici Županije koji će predstavljati Županiju na državnim smotrama koreografiranog izvornog folklora koja se po trideset i prvi put održava u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, selektirani su i predstavnici za Đakovačke vezovi i Vinkovačke jeseni.

Izvorni folklor ima ključnu ulogu u oblikovanju kulturnog identiteta i očuvanju povijesti. Uživanje u njemu potiče kohezije zajednice i nadahnjuje umjetničko izražavanje.  Također potiče razvoj turizma i promiče obrazovanje i kulturno razumijevanje.