Alati za pristupačnost

Novosti

Održan Sat istine na Sokolovcu

Održan Sat istine na Sokolovcu

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata jučer je, 24. svibnja, na brdu Sokolovac održan sat povijesti za gotovo tri stotine požeških osnovnoškolaca. Projekt „Sat istine“ uspješno se provodi već 14 godina, a kroz njega je do danas prošlo više od deset tisuća djece. Kao dio projekta, učenicima osmih razreda pokušava se približiti istina o Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj, a posebno na području Požeštine.

- Evo 14 godina je iza nas i početka projekta, projekt ide dalje i zahvaljujem Gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji na podršci ovog projekta. Na žalost ovaj projekt ostao je jedini u Hrvatskoj kao primjer provođenja kroz terensku nastavu. Ovdje na Sokolovcu nastavu će proći svi učenici 8. razreda četiriju gradskih osnovnih škola. Ostale škole na području županije već su provele Sat istine – rekao je umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana grada

Zamjenik gradonačelnika Grada Požege dr. sc. Borislav Miličević sve je učenike pozdravio i čestitao im što su uspjeli popeti se na Sokolovac, istaknuo je važnost ovog projekta i istine koju moraju saznati i oni najmlađi, rođeni dvadesetak godina kasnije, u slobodnoj i samostalnoj državi Hrvatskoj. Nadodao je kako trebaju saznati da se sloboda stekla nakon krvavog rata na ovim prostorima te naglasio da su se prvi počeci rata dogodili upravo u Požeško-slavonskoj županiji i da su mnogi hrabri ljudi dali svoje živote za današnju slobodu koju uživaju mladi. Zamjenik Miličević naglasio je da će Projekt i dalje imati potporu Grada Požege.

„Sat istine“ projekt je umirovljenog bojnika Hrvatske vojske Marija Kalana koji je kao sudionik Domovinskog rata uz prezentaciju iz prvog lica znao prenijeti iskustva i živote branitelja u ta teška vremena.

FOTO: Požeška kronika