Alati za pristupačnost

Novosti

Održana 20. dodjela nagrada u sklopu programa Najčitatelj 2023.

Održana 20. dodjela nagrada u sklopu programa Najčitatelj 2023.

Jubilarna 20. dodjela nagrada korisnicima Gradske knjižnice Požega u sklopu programNajčitatelj 2023. održala se u petak, 15. prosinca, na Galeriji svjetlosti. Zahvaljujući toj svečanosti, Gradska knjižnica Požega nagrađuje svoje najvjernije čitatelje te ujedno potiče kulturu čitanja i ljubav prema pisanoj riječi. Ovogodišnjoj dodjeli prisustvovao je gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić koji je uručio nagradu najmlađem aktivnom korisniku knjižnice. 

Dodjela nagrada započela je s najmlađim čitateljima, pa je tako među Najčitateljima Dječjeg odjela nagrađeno petkorisnika. Erik Trlaić član je Knjižnice gotovo od rođenja i već godinu dana očarava ga svijet riječi i slikovnica, zbog čega je zaslužio titulu Najmlađeg aktivnog korisnika. Dobitnik nagrade u kategorijiNajpredškolacLeo Polićtakođer je zavolio knjigod svoje najranije dobi. U svojojKnjižnici voli sudjelovati uPričaonici, a među omiljenim mu je hobijima slaganje Lego-setova, pa redovito prisustvuje Lego-maratonima. 

Među školskim uzrastom od prvog do četvrtog razreda za najčitateljicu izabrana je učenica Klara Škoda, koja je pročitala sve knjige Sanje Pilić i Sanje Polak te pustolovne romane Pet prijatelja. Dolazeći u Gradsku knjižnicu Požega,sa sobom rado dovodi i svoju sestru Petru, a jedina je stvar za kojom žali nedostatak slobodnog vremena kako bi mogla provoditi više trenutaka u svojoj Knjižnici. 

OsnovnoškolkaSara Nedić dobitnica je nagrade Najčitateljškolskog uzrasta od petog do osmog razredaTa istaknuta čitateljica članica je Čitateljskog kluba Čita, aktivna je sudionica ljetnim aktivnostima i nekoliko Lego-maratona te pobjednica Maratona u slaganju puzzli na Dječjem odjelu.

NajčitateljicaizNacionalnog kviza za poticanje čitanja, koji Dječji odjel provodi u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, zove se Petra ŠubaraTa entuzijastična promicateljica čitanja u Volonterskom klubu škole upoznaje djecu od prvog do četvrtog razreda sa svijetom knjiga te avanturama i pustolovinama koje knjige donose. 

U kategoriji NajčitateljOdjela književnosti nagrađene su dvije korisnice. Anita Miličićističe kako se u svojoj Knjižnici osjeća kao kod kuće, a lijepa i moderna Gradska knjižnicaPožega s uvijek ljubaznim i susretljivim djelatnicima pruža joj pravo zadovoljstvo. Da knjiga nije samo predmet, već vjerni prijatelj koji uvijek govorinešto novo, smatra i Katarina Švajcer, također Najčitateljica Odjela književnosti

Znanstveni i studijski odjel na kojem mnogi korisnici uče i pišu stručne radove gotovo je svakodnevno mjesto boravka BarbarKovačićnajčitateljice spomenutog odjela i studenticetreće godine Enogastronomije na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi. Osim što marljivo uči, s osmijehom na licu uvijek rado s djelatnicama Odjela prokomentira što trenutno istražuje iz područja enogastronomije, pa je učenje uzajamno. Drugi jeNajčitateljZnanstvenog i studijskog odjelaLuka Vrkljan, samozatajni član Knjižnice koji se prostorom 

Odjela voli koristiti za učenje, ali i za uživanje u čitanju putopisa ili istraživanju geografskih karata

Odjel za mlade i multimediju u Gradskoj knjižnici Požega omiljeno je mjesto za brojne gamere među kojima se ističe Stjepan Đurić11-godišnjak koji je učlanjen u Knjižnicu gotovo od rođenja. Taj Najčitatelj Odjela za mlade i multimediju vrlo rado pomaže ostalim korisnicima ako zapnu s postavkama računala i igraćih konzola, član je Lego-kluba za osnovnoškolce te voli čitati lektire i knjige o sportu. 

kategoriji Najkorisnici Dnevnog boravka za mlade titulu su odnijela dvojica braće, Marko i Josip Antonio Kovačević. Svojim dolaskom u Knjižnicu svima uvijek izmame osmijeh na lice, a u Dnevnom boravku rado provode vrijeme gledajući filmove, od kojih samo rijetke još nisu pogledali. 

Knjižnica nije zaboravila ni online korisnike, pa je u kategoriji Najčitatelj e-knjige nagradu odnijela Antonija Matijević, koja je, osim čitateljskog, u Knjižnici stekla i volonterski staž jer je bila prva volonterka u Knjižničnom stacionaru Velika. Tamo jeta učiteljica engleskog jezika,uz knjižnične poslove, održavala i radionice engleskog jezika za predškolce. 

kategoriji Najvjernijikorisnik nagrađena je Slavica Budić, korisnica koja je vjerna članica Knjižnice još od davne 1985. godine. Ta profesorica hrvatskog jezika sasvim zasluženo u mirovini uživa u pisanoj riječi, pa štivo najčešće posuđuje na Odjelu književnosti.

NajsuradnicesuKnjižnice u 2023. godiniKornelija Marks i Andrijana Nemet-KosijerKornelija Marks suradnju s Knjižnicom ostvarila je književnoj manifestacijiPovratak u Zlatnu dolinu kojom Knjižnica promovira život i stvaralaštvo požeške književnice Zlate Kolarić-Kišur. Druga nagrađena Najsuradnica Knjižnice Andrijana Nemet-Kosijerprofesorica je hrvatskog jezika u Gimnaziji Matija Mesić u Slavonskom Brodu. Iako je iz drugog grada, u aktivnosti Gradske knjižnice Požega redovito uključuje svoje učenike, a svojim je angažmanom na osobit način podržala projekt Čitam. snimanjemvideopreporuka za čitanje te sudjelovanjem na književnoj tribini i Festivalu dobre preporuke. 

U kategoriji Najsuradnja s drugom ustanovom ove godine nagrada je pripala Udruzi GFR Film-videoSuradnja s tom udrugom iznjedrila je literarni natječaj Jednominutna pričakojem je sudjelovalo 214 autora iz cijele Hrvatske s ukupno 401 jednominutnom pričom, kao i istoimeni festival

Gradska knjižnica Požega kao treći životni prostor mjesto je u kojem čitave obitelji pronalaze nešto za sebe. Među njima je i obitelj Paulić, Miroslav, Katarina, Julijana i najmlađi član Iskon, koji su uključeni u brojne aktivnosti i programe Knjižnice,zbog čega su zasluženo odnijeli ovogodišnju titulu Najobitelj

Svim najčitateljima uručena su priznanja i prigodne nagrade te im je osigurano besplatno jednogodišnje članstvo u Knjižnici.

Foto: Laganini FM