Alati za pristupačnost

Novosti

Predstavljen program ovogodišnjeg festivala Zlatne žice Slavonije

Predstavljen program ovogodišnjeg festivala Zlatne žice Slavonije

Danas je održana konferencija za medije na kojoj je najavljen program ovogodišnjeg festivala Zlatne žice Slavonije. Bogati program Festivala predstavili su gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić kao predsjednik Organizacijskog odbora Festivala, direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda, umjetnički direktor Festivala Saša Botički te voditelj folklornog programa Festivala Nikola Kramar.

"Meni je danas veliko zadovoljstvo najaviti novi ovogodišnji festival Zlatne žice Slavonije, novi je po tome što nam tek dolazi, ali dobro znamo da je jedan od najstarijih hrvatskih festivala. I ove godine smo se trudili organizirati Festival na način da se ispune očekivanja naših građana, ali isto tako i brojne publike što iz Hrvatske i inozemstva koji prate taj festival. Nastojali smo organizirati ga na način da ispravimo ono što je možda bilo potrebno, na što su bile neke primjedbe dosadašnjih godina, ali isto tako smo se trudili održati tu visoku razinu koju je festival kroz ovih preko pola stoljeća postigao. Organizacijski odbor je napravio pripremu, ljudi koji na tome rade su vrijedno radili do sada, naravno oni će o tome reći više. Ja mogu samo medijima zahvaliti što uvijek o festivalu Zlatne žice Slavonije lijepo pišete i što ga promovirate. Svi mi želimo isto, da Festival dostojno predstavlja Požegu i da svake godine bude barem malo bolji od prethodnog" – rekao je gradonačelnik Željko Glavić.

"Festival Zlatne žice Slavonije zadržao je prošlogodišnju koncepciju i trajat će tri večeri, 1. do 3. rujna, a novost na ovogodišnjem festivalu je još jedna pozornica smještena nasuprot glavne, kod kipa Sv. Trojstva. Nakon nastupa folklornih skupina prvu večer festivala bit će koncert TS Ravnice pod nazivom “Naših prvih 30 godina”, a s njima će nastupiti i njihovi gosti – Vlatka Kopić Tena, Mia Dimšić, Željko Vitovski i Željko Barba. Druga večer, subota, rezervirana je za retrospektivu Zlatnih žica Slavonije. Nastupit će eminentna imena u svijetu tamburaške glazbe, a njih će pratiti tamburaški orkestar pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda. Retrospektiva će se snimati i HTV će emitirati tu snimku nakon završetka festivala. Nakon retrospektive na drugoj pozornici nasuprot glavne održat će se koncert Indire i Slavonia benda, tijekom kojeg će se glavna pozornica pripremiti za Džentlmene i Lidiju Bačić - naglasio je Botički te dodao da treća večer tradicionalno donosi nove skladbe. Ove godine prijavljeno je 60 skladbi, a odabrano je 20 pop i tamburaških skladbi koje će izvesti Miroslav Škoro, Stjepan jeršek Štef, Đuka Čaić, Viktorija Kulušić Đenka i Nenad Vetma, Marija Pavković Snaša, Ivan Štivić, Slavonske lole, Slavonski dukati, Berde bend, Fijaker, Ravnica, Šokci, Dyaco, Vlatka Kopić Tena, Vranac, Džentlmeni, Posegana, Cure iz centra i Stjepan Mlikota Stjepko. Osim njih, pravo nastupa na „Zlatnim žicama Slavonije“ ostvarili su i pobjednici festivala „Zlatni glas Zlatne doline“ u Kaptolu, Josip Pulić i Orkestar Hrvoja Harkanovca. I ove će godine biti izravan televizijski i radio prijenos na HTV.  “S obzirom na veliki broj prijavljenih dobrih pjesama počeli smo razmišljati u tom smjeru da se iduće godine vrati polufinalna večer, a dugoročni cilj nam je odvojiti pop i tradicionalne tamburaške skladbe i pjevače te uvesti i pop večer,” naglasio je Saša Botički, umjetnički direktor Festivala

"I u ovogodišnjem izdanju festivala folklorna događanja podignuta su na jednu vrlo visoku razinu. I ove godine perjanica programa su kulturno-umjetnička društva s Požeškog kraja, oni ponovo nastupaju i sve će početi sa svečanim mimohodom, svečanim otvorenjem festivala Zlatne žice Slavonije i velikim šokačkim kolom tarabanom na središnjem trgu koje je jedno od zaštićenim nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Potom će uslijediti i nastupi na pozornici i izbor najgizdavije Šokice. Prošle godine prvi put smo krenuli s međunarodnim projektom gdje smo birali zemlju partnera. Prošle godine bila je to Ukrajina, ove godine je Republika Češka gdje će nam se predstaviti Folklorni ansambl iz Plzena. Uz to, nastupit će i eminentni folklorni ansambli iz Hrvatske, ove godine iz Splita, Zagreba i Đakova" - rekao je Nikola Kramar, voditelj folklornog programa Festivala.

Čast mi je i ove godine najaviti jednu od neprepoznatljivijih i najatraktivnijih manifestacija te definitivno jednu od najdugovječnijih manifestacija u našem gradu – to je Požeška Fišijada. Fišijada će se ove godine održati po 27. put i to prvog dana Festivala, dakle 1. rujna, u Parku pokraj Orljave. Ovaj praznik od ribe svake godine okupi sve veći broj fiš majstora, ali tako i sve veći broj posjetitelja iz Slavonije i Baranje, a što naravno očekujemo i ove godine. Uz bogatu gastro ponudi, u pripremi su i zabavni sadržaji za koje vjerujemo da će svatko pronaći nešto za sebe. Također zadovoljstvo mi je najaviti dječji glazbeni program i natjecanje pod nazivom Zlatni mikrofon. Natjecanje se ove godine održava po drugi puta u sklopu Festivala Zlatne žice Slavonije, u prijepodnevnim satima - 2. rujna. One najbolje izvedbe će biti predstavljene i u nedjelju 3. rujna na glavnoj gradskoj pozornici i to uoči samog početka koncertnog programa. Audicije za natjecanje i ove godine vodi profesorica pjevanja Ana Ticl Bušić, a one će se održati tijekom lipnja. Zatim je također u pripremi i drugi raznoliki zabavni sadržaj za djecu, od kojih će većina biti ispred Osnovne škole Julija Kempfa. Tijekom sva tri festivalska dana bit će i naš Festivalski sajam na kojemu će svoje proizvode predstaviti obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge, te svi oni koji u Požegi i Slavoniji doprinose autentičnosti ovoga kraja. Podsjetila bih i na projekt „Uredimo svoju Požegu“ koji nam je također u planu za ovu godinu, uređenje najljepšeg izloga, a natječaj će biti objavljen tijekom narednih mjeseci. Pozivamo sve da nam se pridruže i ove godine u Požegi – naglasila je Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege.