Alati za pristupačnost

Novosti

Predstavljen program povodom Dana grada Požege i Grgureva

Predstavljen program povodom Dana grada Požege i Grgureva

Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Požege održana tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen prigodni program povodom Dana grada Požege i Grgureva. Grad Požega i Turistička zajednica Grada Požege u suradnji s gradskim udrugama te kulturnim ustanovama i ove će godine na poseban način obilježiti proslavu Dana grada. Turistička zajednica Grada Požege pripremila je bogati program za svoje sugrađane i goste, koji će se odvijati tijekom cijelog mjeseca ožujka.

- Ono što bih iz programa izdvojila je svakako subota, 11. ožujka koja je u znaku povijesnih postrojbi, koje nam i ove godine dolaze iz cijele Hrvatske i šire. Mimohod povijesnih postrojbi kreće u 11,15 od željezničkog kolodvora, kroz Ulicu Stjepana Radića prema Trgu 123. brigade, a potom i prema Trgu svete Terezije na kojemu će se u 11,30 i održati tradicionalna smotra povijesnih postrojbi. Program potom nastavljamo na Trgu Svetog Trojstva gdje će se u 12 sati održati manifestacija Zeleno-Plavo, koja će i ove godine okupiti obrtnike iz cijele Hrvatske, a time i bogatu eno-gastro ponudu koja će objediniti ono najbolje što Slavonija i Dalmacija mogu ponuditi – rekla je Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege.

Također, direktorica Šimunović Svoboda istaknula je i 12. ožujka kada će se održati obiteljski izlet Požeškom gorom u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Gojzerica te dodala da će se taj dan održati i Dan otvorenih vrata Centra za posjetitelje Požeška kuća.

- Kada je riječ o ostatku programa, izdvojila bih Dan žena koji se u našoj Gradskoj knjižnici Požega održava već desetu godinu zaredom, a kako kažu u ovoj ustanovi – posvećen je ženama grada Požege. Ove godine uz potporu Turističke zajednice Grada Požege, Dan žena u Gradskoj knjižnici obilježit će koncert pod nazivom „Tri priče“. Tu je zatim 22. požeški Plesokaz, 53. Dani Glazbene škole Požega, 19. Malonogometni turnir grada Požege, premijera nove predstave Gradskog kazališta Požega, koncert Požeškog tamburaškog orkestra, nastavak obilježavanja 100. obljetnice rođenja Matka Peića, te mnogi drugi kulturni, obrazovni i sportski programi. Pozivam naše sugrađane da odaberu nešto od programa po svome ukusu te nam se pridruže u obilježavanju i proslavi Dana grada Požege i Grgureva 2023. godine – rekla je direktorica Mirna Šimunović Svoboda.

- Približavamo se već 800. obljetnici prvog spomena grada Požege, a u prigodi skorašnjeg Dana grada, koji će i ove godine naravno biti organiziran na tradicionalni način, uz mnoštvo popratnih događaja. Svi znamo da je Dan grada Požege zapravo dan kada se, osim što slavimo obljetnicu prvog spomena, dan kada se prisjećamo poznate legende po kojoj je upravo 12. ožujka fra Luka Ibrišimović „Sokol“ u bitci na Sokolovcu protjerao Turke nakon više od 150 godina vladavine Slavonijom. Grgurevo ili kako su to Požežani tradicionalno zvali, tjeranje Turaka, je manifestacija koja je proglašena i kulturnim nematerijalnim dobrom Republike Hrvatske, na koju smo mi Požežani neizmjerno ponosni. Uz smotru topova i svečani mimohod povijesnih postrojbi iz Hrvatske i inozemstva, nastojimo iskoristiti što više turističkih potencijala grada Požege. Ovu bih prigodu iskoristio da sve građane i sve drage goste pozovem, da zajednički proslavimo ovaj običaj koji su Požežani uglavnom preko požeških vinogradara sačuvali kroz ovu dugu povijest. Uz pucanje iz mužara i topova, kako je to već uobičajeno, uz pjesmu, jelo i dobru vinsku kapljicu, okupit ćemo se i prisjetiti tog vremena tijekom obilježavanja Dana grada. Grad Požega kao grad uzbudljive prošlosti i bogate tradicije, čuva svoje običaje, a posebno jedan od značajnijih u požeškoj povijesti. Ovom proslavom nastojimo prenositi na mlađe generacije taj osjećaj potrebe čuvanja tradicije i prisjećanja na događaje koji su najviše obilježili požešku povijest – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.