Alati za pristupačnost

Novosti

U prigodi obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Grada Požege i 32. obljetnice osnutka 63. „A“ SB ZNG Požega održano predavanje dr. sc. Julije Barunčić Pletikosić

U prigodi obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Grada Požege i 32. obljetnice osnutka 63. „A“ SB ZNG Požega održano predavanje dr. sc. Julije Barunčić Pletikosić

Kako bi u sjećanjima ostala trajna žrtva koju su podnijeli hrvatski branitelji te kako bi im se odala počast na dan kada je 1991. godine postrojena profesionalna postrojba - 63. samostalni bataljun Zbora narodne garde, koja je u jesen iste godine postala okosnica 123. požeške brigade HV-a, Grad Požega 2022. godine donio je Odluku kojom se 13. lipanj obilježava kao Dan hrvatskih branitelja Grada Požege.

Tom prigodom u organizaciji Grada Požege i Udruge ratnih veterana 63. A samostalne gardijske bojne, u dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi, voditeljica Odjela za znanstveno istraživanje Domovinskog rata u HMDCDR dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić održala je predavanje - „Uloga Svete stolice u međunarodnom priznanju Republike Hrvatske i tijekom Domovinskog rata“.

Sve prisutne goste i uzvanike na samome početku pozdravili su umirovljeni bojnik Hrvatske vojske Mario Kalan, zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha te Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege.

- Čast i zadovoljstvo nam je što u prigodi obilježavanja Dana branitelja Grada Požege imamo priliku prisustvovati predavanju dr.sc. Julije Barunčić Pletikosić u Požegi i to s prigodnom nama itekako važnom temom. Posebice nam je važno da ste na ovom događaju prisutni vi najmlađi, učenici naših škola jer kako ćemo graditi našu budućnost ako ne poznajemo vlastitu prošlost? Neka vam ova priča bude poticaj za čuvanje teško stečene slobode, borbu za bolju budućnost i zahvalnost prema svima koji dali svoju žrtvu u borbi za samostalnost i opstojnost naše Republike Hrvatske. Povijesni trenutak Međunarodnog priznanja RH postavio je temelje za stvaranje Hrvatske kakvu smo godinama sanjali i krvlju platili. Prisjetimo se zato danas svih onih koji su dali svoju žrtvu, a na svima nama, pogotovo vama mladima je  na sebe preuzmemo obvezu da majke, roditelji, a ponajprije djeca naših heroja ne budu zaboravljena - rekla je pročelnica Petrović.

Julija Barunčić Pletikosić rođena je 1980. godine. Studij kroatistike i povijesti završila je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2005. godine, a doktorirala je 2014. godine na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s temom Katolička crkva u Hrvatskoj 1991. – 1995.: stavovi, djelovanje, stradanja. Viši je arhivist, znanstveni je suradnik, a u naslovno-nastavnom zvanju docent te kao vanjski suradnik od 2014. predaje na Odjelu za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta na kolegijima moderne hrvatske povijesti i Domovinskog rata.

- Želim naglasiti koliko je međunarodno priznanje bilo značajno za Republiku Hrvatsku, pogotovo u okolnostima rata kad je Hrvatska bila napadnuta i pritisnuta velikosrpskom agresijom koja je nakon prvih oružanih sukoba i pobune, još od 1990. pa u prvoj polovici 1991. godine, zapravo prerasla u agresiju i proširila se gotovo po čitavoj Hrvatskoj – rekla je dr. sc. Julijana Barunčić Pletikosić istaknuvši kako je glavna tema predavanja upravo važnost Svete stolice u procesu priznanja te koliko je to tada bilo važno Republici Hrvatskoj.

Uz obrambeni Domovinski rat Hrvatska je vodila i diplomatsku bitku za međunarodno priznanje. Snažnu potporu traženju mirnog rješenja u okviru međunarodno priznatih granica Republike Hrvatske pružali su vatikanska diplomacija i tadašnji papa Ivan Pavao II., papa koji je imao presudnu ulogu u prevladavanju totalitarne i protuvjerske ideologije koja je četrdeset godina dijelila Europu. Potpora pravu Slovenaca i Hrvata na državnost i slobodu polazila je od poštovanja temeljnih ljudskih prava i Božjih načela, a Papa Ivan Pavao II. zalagao se za ostvarenje hrvatske težnje za samostalnom državom i za prestanak ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

U diplomatskoj noti upućenoj Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske 20. prosinca 1991. godine Sveta Stolica izvijestila je o svojoj namjeri da prizna njezinu suverenost i neovisnost, što je i učinila 13. siječnja 1992. godine.

Izvor: pozega.hr/PSŽ

FOTO: PSŽ