Alati za pristupačnost

Dvorana Svete Terezije - Kino Central

Dvorana Svete Terezije - Kino Central

Zgrada današnje Dvorane sv. Terezije Avilske sagrađena je 1937. godine. Projektirao ju za zgradu kina „Central“, čiji je bio i vlasnik, požeški graditelj i poduzetnik Bogumil Fleissig (rođ.1906. god.). Gospodin Fleissig završio je zanatsku i višu školu u Zagrebu i postao viši arhitektonski tehničar, ovlašteni graditelj i kipar. Neke od svojih zamisli vezane uz grad Požegu iznio je 1987. godine: „Stari grad u Požegi trebao bi imati prilaz spomeniku stepenicama. Gore bi svirali Trenkovi panduri, a od cijelog grada trebao bi se napraviti botanički vrt. Grad treba služiti okupljanju ljudi. Bilo bi dobro zasaditi cvijeće i drveće, kako to ne bi bio grad koji ima park, nego park koji ima grad.

Drveće bi se trebalo saditi pri vjenčanjima i drugim svečanim prigodama. Posebno treba razvijati hortikulturu.“ Bogumil Fleissig radio je projekte javnih zgrada, ali i zanimljivih modernih obiteljskih kuća koje su sagrađene početkom 60. – tih godina u Požegi. Iako je Bogumil Fleissig bio graditelj, njegov život vezan je uz kino, jer potječe iz obitelji prvih kino vlasnika u Požegi. U Požegi je prva putujuća kino predstava održana 1911. godine, najprije nasuprot Prve požeške štedionice vlasnika putujućeg kina, gospodina Kozlovića, a onda kina „Olimpija“ iz Osijeka i to pod šatorom na gradskoj livadi, kod Kolodvora. Posljednja kino predstava bila je predstava tog gostujućeg kina. Prvo stalno novo sagrađeno požeško kino „ GRAND ELEKTROBIOSKOP“ je počeo graditi strojar Dragutin Fleissig, stric Bogumila Fleissiga, 1911. godine u Ulici sv. Ivana, kod Kolodvora, na zemljištu dr. Franje Arha, kr. žup.fizika. Zgrada je bila duga 20 metara, a široka 9 metara, imala je krov, a zidovi zgrade naknadno su pojačani. Radi sigurnosti kino je imalo šest izlaza. Bila je to jednostavna prizemnica iza koje je bila kabina za projiciranje i strojarnica s parnom lokomotivom za pogon dinama.

Požega u to vrijeme još nije imala električne rasvjete. Nakon što je zgrada sagrađena pristigli su i strojevi. Najprije je održana prva pokusna predstava, a zatim je održana prva kino predstava u stalnom požeškom kinu gospodina Fleissiga u srijedu 17. siječnja 1912. godine. Prikazivanje je započelo u novo sazidanom kinu s vrlo lijepim programom i dobrim uspjehom. Slike su bile čiste. Jedna od prvih predstava je o Svetoj zemlji, zanimljiva drama iz stare povijesti. Dvorana je bila prostrana, zračana, a budući da su je poduzetnici ložili i zimi bilo je toplo i ugodno. Obavijesti o prvom požeškom stalnom kinu bile redovite, a bili su redovno objavljivani i oglasi o radu kina. Predstave su bile srijedom, četvrtkom i nedjeljom, a prikazivale su se uz pratnju glazbe s gramofonskih ploča ili klavira. Dvadeset godina nakon Dragutina Fleissiga, strojara i prvog vlasnika kina u Požegi, 1937. godine, njegov nećak, Bogumil Fleissig projektira kino novog vremena, kino „CENTRAL“ čiji je on također bio vlasnik. Arhitektonsko zdanje novog kina i izvana je sugeriralo funkciju same zgrade. Na pročelju zgrade s velikim zidnim plohama posebno se isticalo prazno zidno platno koje je na jedan neuobičajen i zanimljiv način bilo i reklama unutrašnjem sadržaju, projekcijama kina. Zgrada predstavlja primjer moderne arhitekture 30. – tih godina. Kino „Central“ prestalo je raditi 1999. godine.

Prvog svibnja u 19 sati u kinu je održana posljednja kino predstava, a prikazan je film „Princ od Egipta“. Balkon je bio pun djece, a i parter je djelomično bio popunjen. Cijena predstave je iznosila 15 kuna zaKino Central 2.jpg odrasle, a 13 kuna za djecu. Ovaj posljednji puta predstava je bila besplatna. Gospođa Slavka, koja je tu večer radila na blagajni, plakat ove posljednje predstave u ovom Požežanima uvijek omiljenom kinu poklonila je nakon predstave Gradskom muzeju u Požegi.