Alati za pristupačnost

Gimnazija

Gimnazija

Na južnom dijelu glavnog Trga, prva od istoka, uz crkvu sv. Lovre je stara zgrada požeške Gimnazije, jednokatnica koju su podigli isusovci 1726. godine i u kojoj se nastava održavala do 1877. Godine, kada je uz crkvu sv. Terezije podignuta nova zgrada. U toj zgradi je od 1761. do 1776. godine djelovala Academia Posegana, tj. studij filozofije i moralne teologije, čime se Požega isticala kao visokoškolski centar. Jednokatnica je obnovljena 1878. godine, kada je dograđen drugi kat i od tada je tu smješten Samostan sestara milosrdnica sv. Vinka, gdje se nalaze i danas.

Uz ovu zgradu je 1902. godine izgrađena školska zgrada, dvokatnica u kojoj se danas nalazi OŠ „ Antuna Kanižlića“. Gimnazija 3.jpg Gradnja nove zgrade Gimnazije započela je 1876.godine. Nacrt je izradio kraljevski županijski mjernik Vilim Just (osnivač Hrvatskog pjevačkog društva „Vijenac“), a građevinske radove izveo je Armin Erlich, gradski poduzetnik. Svečano otvorenje upriličeno je na Dan sv. Alojzija, 21. lipnja 1877. godine, kada je na svečanosti otvorenja blagoslovljena i zastava Gimnazije.

Nastojanjem prof. Otona Kučere, na zgradi je postavljena zvjezdarnica, koja je služila za potrebe nastave, a u podne se redovito oglašavao „top“. Drugi kat dograđen je 1939. godine, kada je zgrada poprimila današnji izgled.