Alati za pristupačnost

Kužni pil

Kužni pil

Simbol Požege spomenik Sv.Trojstva na Trgu Sv.Trojstva dugi niz godina bio je razlog spora u Gradu Požegi. Pitanje je bilo da li ga obnavljati ili postaviti repliku. Svi su se slagali u jednom da je spomenik u lošem stanju i da neće dugo izdržati pod utjecajem atmosferilija. 23.05.2003. održana je sjednica Gradskog poglavarstva na kojoj se raspravljalo o problematici obnove Kipa Svetog Trojstva u Požegi . Stav Grada je bio da se spomenik u cijelosti obnovi jer se radi o zavjetnom spomeniku Grada Požege.

Po riječima tadašnjeg ministra kulture Antuna Vujića, glavnog konzervatora Miljenka Domjana , te Žarka Španičeka predstavnika Konzervatorskog odjela u Požegi spomenik je bio u takvu stanju da nije bilo moguće spomenik obnoviti i ostaviti na mjestu na kojem je bio tada, već da je jedino moguće rješenje bilo da se na mjesto spomenika postavi replika , a da se orginal obnovi i pohrani u zatvorenom prostoru .

Članovi poglavarstva uvažili su izrečena stajališta , ali su zatražili da se o istome zatraži mišljenje Vijeća za kulturna dobra kao najkompetentnijeg tijela u državi za odlučivanje u takvim predmetima.

Dakle , stav Grada bio je jasan – na Trgu treba ostaviti spomenik obnovljen i zaštičen od daljnjeg propadanja ako postoji za to i najmanja mogućnost , no ako stručnjaci shodno rezultatima istraživanja i uz suglasnost Vijeća za kulturna dobra utvrde da se spomenik ne može obnovljen vratiti na Trg poštivat će se obrazložen stav nadležnih stručnjaka.

Nakon dostavljenog očitovanja Vijeća za kulturna dobra i nakon potpisivanja Ugovora s izvođačem radova razrješena je dvojba. Odlučeno je da će se izraditi replika, a stari spomenik pohraniti u zatvoreni prostor i zaštititi od daljnjeg propadanja.

Kada se izrada spomenika u tvrtci Laboratorio Marseletto Di Vicenza bližila kraju započela je izgradnja temelja za postavu replike na Trgu Sv.Trojstva. Dana 26.rujna 2005. gradonačelnik Zdravko Ronko pohranio je u postament spomenika pisani zapis kao spomen na vrijeme postavljanja, ljude koji su omogućili da se ono dogodi , a prije svega na značaj samog spomenika.

01.prosinca 2005.godine na Trgu Sv.Trojstva održana je svečanost obilježavanja dovršetka radova na postavljanju replike u nazočnosti predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića.

Stari spomenik je pohranjen u prostorijama CUPOV-a gdje se restaurira. Prijedlog je da se po dovršetku restauracije izloži u dvorištu iza katedrale Sv.Terezije Avilske. U proljeće 2006. oko spomenika je postavljena kovana ograda rad djelatnika kovinotokarske radionoice Marač koju su istu i donirali Gradu Požega.

Neposredno nakon postavljanja spomenik je možda djelovao previše bijel i previše nov. Međutim, vrijeme radi. Kiše i snijegovi, sunce i vjetrovi učinili su svoje Kip Sv.Trojstva na Trgu Sv.Trojstva u Požegi danas je elegantan, dostojanstven spomen daleke prošlosti uklopljen u vizuru kao da je oduvijek na tom mjestu ili bar od kada ga svako pojedinačno pamti.