Alati za pristupačnost

Osnovna škola Julija Kempfa

Osnovna škola Julija Kempfa

Prve muške škole za vrijeme turske vlasti vodili su franjevci, a poslije isusovci. Kanonik Ivan Paxi je prigodom vizitacije 1757.g.spominje pučkog učitelja Antuna Muževića i njegov uzorni rad, zatim 1769.g. vizitator Josip barun Wernek spominje da škola postoji već nekoliko godina i učitelja Tomu Jugovića koji uzorno radi sa 120 učenika oba spola. U „Spomenici“ Dječačke pučke škole spominje se 1777.g. Gradska narodna škola. Tijekom postojanja škola je mijenjala lokaciju od Gradske kuće, blizu vijećnice, nakon požara 1779.g smještena je u zgradu Gimnazije, zatim kod franjevaca, pa u zgradi „Biskupata“ i na kraju u „ Kamenitim vratima“.

Potičući razvoj školstva o gradnji školske zgrade brinulo se Gradsko zastupstvo prikupljajući najprije sredstava, a o lokaciji je odlučio dr. Izidor Kršnjavi, predsjednik Kr.zemaljske vlade, Odjela za bogoštovlje i nastavu odabravši dvorište bivšeg gradskog majura kraj Kamenitih vrata. Nakon što je Vlada poslala nacrt 7. studenog 1893.g. je započela gradnja, a blagoslov nove školske zgrade obavio je 4. veljače 1895.g.opat i župnik Ivan Bošnjak, o. Josip Kovačević i o. Makarije Križan uz prisustvo predstavnika gradske vlasti i školske mladeži. Budući da zbog bolesti gradonačelnik Franjo Ciraki nije mogao prisustvovati, zgradu je predao ravnatelju Ferdi Poljaku gradski vijećnik Adolf Schiebel.

Zgrada je jednokatnica , okrenuta fasadom paralelno sa ulicom prema zapadu, podijeljena horizontalno vijencem u dvije etaže sa naglašenim stubištem i glavnim ulazom na sredini. Na krajevima simetričnost naglašavaju malo istaknuta naprijed dva dijela zgrade, bez otvora sa izdvojenim krovištem koje završava zabatom. U stubištu lijevo od ulaza je kamena ploča na kojoj piše „Grad Požega pučkoj prosvjeti 1895.“