Alati za pristupačnost

Požeška ljekarna

Požeška ljekarna

Prvu požešku ljekarnu osnovali su Isusovci. Nalazila se iza zgrade Isusovačke kolegije, a počela se uređivati 1741. godine, dvije godine nakon što je kuga vladala u Požegi. Ljekarna je otvorena radi potrebe grada Požege i Požeške županije, a snabdijevala je lijekovima Kolegij, mnoge siromahe i, još k tome, uzdržavala samu sebe. Ljekarna je radila na istom mjestu sve do ukidanja isusovačkog reda 1773. godine. Prvi ljekarnik u toj ljekarni bio je Sebastijan Grandtner, dok je posljednji ljekarnik do ukidanja isusovačkog reda 1773. godine, bio mr. Pavao Thaller (1766 – 1773. g.) doseljen iz Tirola. Uz dopuštenje carice Marije Terezije, ljekarna je 1774. godine prodana mr. Pavlu Thalleru, koji ju je preselio u svoju tada novosagrađenu kuću nasuprot Kolegije, na tadašnjem isusovačkom zemljištu.

I danas se u Gradskom muzeju Požega, iz te prve ljekarne, čuvaju dvije drvene ploče umjetnički oslikane uljenom bojom. Jedna od slika prikazuje Eskulapa koji oživljava Hipolita, a na drugoj je prikazan Hipokrat kako liječi bolesnicu. Nakon smrti Pavla Thallera (sahranjen je 8. prosinca 1800. g. u grobnici tada župne crkve sv. Terezije), ljekarna prelazi u vlasništvo njegove supruge, udove Thaller.

Nakon nje vlasnik postaje mr. ph. Vatroslav Thaller, koji je ljekarnu vodio od 1800. do 1833. godine, kada ju je prodao, prema ugovoru iz 1834. godine, ljekarniku Josipu Dienesu. dipl. apotekaru. Novim ugovorom iz 1836. godine, sa svim pravima prodao je svom pastorku - Dragutinu Csillaghu, diplomiranom ljekarniku. Ljekarna je ostala u vlasništvu obitelji Csillagh (Carolus, Ivan i Vladimir) gotovo 100 godina. Mr. ph. Carolus Csillaghu ljekarnu seli u svoju kuću, ugaonu baroknu zgradu smještenu na uglu današnjeg Trga Sv. Trojstva i Županijske ulice.

O vrijednosti samog arhitektonskog baroknog zdanja, u kojem je ljekarna smještena, govori natpis na dvorišnoj strani, gdje je navedeno da je zgrada sagrađena 1779. godine. Izgorila je u požaru 1842. godine, a popravio ju je i obnovio Ivan i Lavoslava Csillagh, od 1888. do 1894. Godine. Za vrijeme obnove zgrade, mr. ph. Ivan Csillagh dao je izraditi bijeli neobarokni namještaj za prizemlje baroknog zdanja ljekarne, po mjeri prostorija gdje je smješten. Namještaj se sastojao od apotekarskog ormara, odnosno tipa trostrane zidne vitrine s policama, u sredini kojeg je ugrađen sat, a sa strane su inicijali I / Ivan/ i C / Csillagh/ koji upućuju na naručitelja i vlasnika ovog vrijednog namještaja. Ormar s policama pružao se lijevo i desno od sjeverne strane zida, gdje su se ispod sata nalazila vrata koja su vodila u drugu prostoriju, do vrata sa zapadne i istočne strane prostorije. U uglu na južnoj strani prostorije nalazi se manja vitrina, rađena u istom stilu kao i drugi dio namještaja. Stari barokni svod prostorije, u koju je smještena ljekarna, ukrašen je štuko ukrasom, oblikovan u stilu secesije, na prijelazu stoljeća.

Ljekarnu je 1926. godine kupio mr. ph. Mirko Kraljević, koji je bio njen vlasnik sve do 1947. Godine, kada je postala društveno vlasništvo. Mr. Kraljević postavljen je tada za upravitelja ljekarne.

Dio ljekarničkog namještaja od 1982. godine pohranjen je u muzej na trajno čuvanje. Gradski muzej dijelove namještaja preuzeo je od Uprave ljekarne, odnosno mr. ph. gospodina Vladimira Jakšića. Ove godine Grad Požega i Ministarstvo kulture izdvojili su sredstva za restauraciju namještaja.

Cjelokupan inventar ljekarne (namještaj, ljekarničke posude, različite sprave) značajan je povijesno i umjetnički, a kao takav muzejski je vrijedan, te ga je neophodno potrebno očuvati, kako bi Požega po njima, prepoznala svoju vrijednost koja se oslanja na dugu ljekarničku tradiciju.