Alati za pristupačnost

Željeznički kolodvor

Željeznički kolodvor

Razvojem kapitalističkih odnosa i stvaranjem građanskog sloja u Hrvatskoj u drugoj polovici 19.st., došlo je do potrebe prometnog povezivanja i stvaranja jedinstvenog tržišta. Prvi kilometri željezničkih pruga nastali su vezom Beča i Budimpešte sa lukama na Jadranu ( Rijekom i Trstom). Ekspanzijom kapitala , industrije i trgovine nastaju pobočne lokalne pruge. Požeški kraj se uključio u plan izgradnje željeznice tek kada je mađarski parlament 1880.g. predložio izgradnju vicinalnih, gospodarskih pruga, što je i potvrđeno 1884.g.

Bilo je ozbiljnih pokušaja i ranije, predlagane su različite varijante i trase, ali Požežani su tek 1886.g. uspjeli dobiti Odluku o izgradnji pruge Osijek – Našice- Nova Kapela / Batrina sa odvojkom od Pleternice do Požege. Od Nove Kapele / Batrine ova pruga se vezala na riječko-zemunski pravac. Radovi su počeli 1892.g. na dionici Osijek- Našice, koja je završena krajem 1893.g., zatim prvac Našice – Nova Kapela/ Batrina tijekom 1894. g. i treća trasa Pleternica – Požega završena je u ljeto iste godine. Zeljeznicki kolodvor 1977..jpgNakon što je Gradsko zastupstvo otkupilo kuće i potkućnice u Njemačkoj ulici, zgrada željezničkog kolodvora u Požegi započeta je u veljači 1894.g., građena je u Cirakijevij ulici kao uzdužna, tipizirana građevina i prepoznatljiva, funkcionalna za tu vrstu arhitrkture , sa naglašenim središnjim dijelom koji je okomito postavljen na zgradu i završava zabatom.

To je katnica koja u prizemlju ima prometni ured, blagajnu, pomoćne prostorije i čekaonicu iz koje se izlazi na nadsvedeni peron,a na katu su stanovi djelatnika, obično šefa stanice i prometnik. Prva lokomotiva stigla je na kolodvor 29. kolovoza, a za šefa postavljen je Bernared Fischer. „ Tehničko redarstvena ophodnja“ je izvršena 29. studenog, a par dana ranije dogovoren je protokol svečanog otvorenja. Gradska vlast je organizirala bogat doček gostiju, a svečani događaj otvorenja bio je 2. prosinca 1894.g. kojem je prisustvovao ban Khuen Hedervary u pratnji hrvatsko -slavonsko -dalmatinskog ministra Imre pl. Josipovića.