Alati za pristupačnost

Židovsko groblje

Židovsko groblje

Prema povijesnim zapisima dozvolom Gradskog zastupstva 1872.godine podignuto je Židovsko groblje - tada izvan grada, uz cestu iz Požege za Pakrac.1905.godine osnovano je «bogoštovno izraelitičko društvo» Chevra Cadisha kojemu je jedna od aktivnosti bila i organizacija dostojnog pogreba pokojnika, te uređenje i uljepšavanje groblja i grobova. Groblje je bilo nekoliko puta proširivano, a 1906. dobilo je svoj završni oblik kada je obzidano čvrstim zidom od kamena i opeke. Pokop židovskih građana Požege i njene okolice vršen je do 1941.godine. Tijekom II svjetskog rata u vrijeme progona Židova na groblju je učinjena najveća devastacija kada su mnoge grobnice opljačkane, mramorni spomenici teško oštećeni, a zidana ograda srušena. Godina za godinom do kraja 20.stoljeća za Židovsko groblje u Požegi značila je sve veću i veću propast. Više od četrdeset godina urušeni spomenici bili su zarasli u korov i šikaru i zatrpani gradskim smećem.

Prvi put proračunom za 2004.godinu gradske su vlasti predvidjele sredstva za obnovu Židovskog groblja u Požegi. Po donošenju rješenja Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture kojim je Židovskom groblju u Požegi utvrđeno svojstvo kulturnog dobra započela je izrada projektne dokumentacije uređenja spomeničkog kompleksa uz stručan nadzor Konzervatorskog odjela u Požegi.

Radovi uređenja započeli su izgradnjom južnog ogradnog zida krajem 2005. godine , te nastavljeni izgradnjom istočnog zida i postavljanjem sjeverne i južne kapije tijekom 2006. godine. Najveći problem bio je obnoviti grobnice iz preostalih dijelova spomenika i grobnih okvira, no danas s ponosom možemo reći da je godinu dana nakon početka radova svih 140 grobova obnovljeno. Uređene su staze, posijana trava, posađeno listopadno i zimzeleno grmlje i drveće i postavljene klupe za predah svim dobronamjernim prolaznicima koje put nanese da se poklone pokojnim precima ili samo navrate posjetiti novouređeni spomenik kulture u gradu Požegi.

Gore rečeno svjedoči da je Grad Požega prepoznao značaj i ulogu Židovske zajednice u vlastitom povijesnom razvoju, te u znak zahvale i poštovanja uložio znatan trud i sredstva kako bi obnovio groblje.

Koliko su vrijedni izvedeni radovi na obnovi Židovskog groblja u Požegi za Požegu, Požeštinu, ali i čitavu Republiku Hrvatsku svjedoči činjenica da je 15.travanj dan sjećanja na žrtve Holokausta prvi put u Hrvatskoj obilježen izvan Zagreba 15. travnja 2007. na Židovskom groblju u Požegi u nazočnosti predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, predstavnika Židovske zajednice u Hrvatskoj, predstavnika Židova s prostora bivše Jugoslavije i brojnih građana.